Oogsten!

Eekhoornnestkast vervangen 18-8-2023
Canadese fijnstraal (18-8-2023)
Oogsttafel 18-8-2023

’s Heeren Vruchten, 19 augustus 2023 – Aan de bosrand (met het Schuitvaartjaagpad) hing nog een oude eekhoornnestkast, die ook door houtduiven was gebruikt. Nadat alle takken en ander nestmateriaal was verwijderd, zijn de restanten van het bouwsel ook van de naaldboom gehaald. En is die door Leo gefabriceerde nieuwe kast opgehangen.

Tegelijkertijd hebben drie andere vrijwilligers de druivenheuvel ‘bevrijd’ van de overweldig groeiende en soms bloeiende Canadese fijnstraal (Conyza canadensis). Deze invasieve uit Noord-Amerika afkomstige plant wordt in veel tuinen eerder bestreden dan gekweekt. Bestrijden kan het best gebeuren door de plant net boven het maaiveld af te knippen, of voorzichtig met de hand uit te trekken, ook dan wordt de grond verstoord. Wat wij later in de ochtend ook met z’n vieren in de moestuin van Ruud hebben gedaan.

Ondertussen bleek dat de bonenstaken na de eerste pluk alweer vol hingen met verse spercie- en snijbonen. Samen met de geoogste courgettes, snijbiet, ui, pompoenen, koolrabi en pastinaak (waren dik en kort in plaats van dun en lang – kwestie van een spade diep omspitten volgende keer) was deze oogst uitgestald op de oogsttafel. In een volgende nieuwsbericht hopen we het eerste geplukte fruit te kunnen laten zien.

En in een week tijd had Wil de geplukte Appelbes – Aronia prunifolia ‘Nero‘ omgezet tot de inhoud van 2 jampotten, waarvan zijn dochter de stickers heeft ontworpen.

Ruud's moestuin, nu met liggende Canadese fijnstralen 18-8-2023
644,6 gram Appelbessen waren goed voor 2 jampotten 18-8-2023