Welke opleidingen volg(d)en de vrijwilligers van dit voedselbos?

Excursie 3 voedselbossen door Puur Permacultuur

Op 4 oktober 2022 zijn Leo en Dick door Martijn Ballemans en John Vermeer gedurende een hele dag door een drietal voedselbossen rondgeleid.

Het eerste bezoek was aan een privé-tuin van 0,5 ha in Heesch. Na ontvangst met koffie (thee) en een lekker stuk appeltaart gemaakt van kastanje meel, leidde eigenaresse Marian ons rond over haar 5.000 m2. Interessant waren haar waarnemingen over, van, voor (nacht-)vorst, het kiezen van het juiste ras m.b.t. kapotvriezen, het kiezen van de juiste plantplek en de insecten die walnoten aantasten. Ook de gegraven vijver (ca 5.00 m diep) waar het ‘voedselbos’ rondom was aangelegd gaf ook aanleiding tot een aantal gerichte vragen.

Na een verplaatsing van een klein half uur kwamen we aan in Zeeland, waar we te gast waren op de Agroforestry kwekerij van Sjef van Dongen. Na een uitgebreide lunch kwam Sjef uitgebreid aan het woord en vertelde over hoe hij na jaren, inclusief depressie, inzag hoe hij verder moest. Hij gaf ons inzicht in de totstandkoming van Puur Permacultuur, ook hier zagen we niet een volwassen voedselbos, maar wel hoe van jaar op jaar kwekelingen opgroeiden. Een mooi inzicht was het zaaien van witte klaver tussen de rijen, zodat én de grond niet kon uitdrogen doordat de klaver snel de gehele bodem bedekte, én deze klaver veel stikstof opneemt, én hoe in het derde jaar de klaver verdween en er andere bodembedekkers voor in de plaats kwamen. Ook interessant was de mix in ons

…  lees verder

Op truffelexcursie in de Truffelgaard in Wageningen

Leo en Willemien zijn 19 maart 2023 op excursie geweest bij de Truffelgaard in Wageningen met als doel alles te weten te komen over het zelf kweken van truffels.

Het is de bedoeling dat in het voedselbos deze delicatesse ook gekweekt gaat worden. Als dat een beetje wil lukken is het een mooie toevoeging op het fruit dat we hebben. De truffels groeien onder de grond op de wortels van gastheerbomen, de truffelbomen. Een truffelboom is een boompje waarvan de wortels beënt zijn met de truffelschimmel. Er is sprake van een symbiose: de samenwerking tussen de gastheerboom en de truffelschimmel levert voordeel op voor zowel boom als schimmel.

Truffelbomen voor het voedselbos
We hebben 10 kleine truffelbomen meegebracht, 2 Turkse Hazelaars en 8 Haagbeuken en die krijgen een plekje in het mediterrane blok in het voedselbos. Er zijn veel soorten truffels, maar wij hebben gekozen voor de bomen die beënt zijn met de schimmel van de Bianchetti truffel. Die levert voor de grondsoort hier de beste kans van slagen.

Tenmiste zes jaar geduld hebben
Maar nu moeten we geduld hebben: het duurt nog 6 jaar voor we de eerste truffels kunnen gaan oogsten! Dat oogsten wordt trouwens nog wel een dingetje. De truffels zitten zo’n 5 cm onder de grond en verspreid over een 

… lees hier verder

Voedselbos Expert Cursus 2023

In 2023 volgden Leo, Dick en Hille de tien cursusdagen omvattende Voedselbos Expert Cursus van Coöperatie Ondergrond. Vanuit het voedselbos hadden we twee cursusplaatsen,  en zorgden we ervoor dat er altijd twee personen van ons gezelschap deelnam. De cursus startte op 1 april in Vlaardingen en de laatste en tiende cursusdag was op 27 oktober 2023 in Rotterdam.

Met de tien linkjes hieronder kan je de uitgebreide verslagen met foto’s  van de cursusdagen lezen:

Workshop fruitbomen enten

Op zaterdag 25 januari 2025 hebben Leo en Willemien een workshop fruitbomen en enten bijgewoond in het Vincent van Goghhuis te Zundert. In de entworkshop hebben de deelnemers historische appel- en perenrassen vermeerderd onder leiding van Monique de Groot, van de bijzondere kwekerij ‘Op Goede Grond’ in Rijsbergen. Aan het einde van de middag kon je de zelf geënte boompjes mee naar huis nemen!

Met onderstammen van appels-, kersen- en perenboompjes proberen we nu al aanwezige soorten met enten te vermeerderen. In het vaste plantenblok van de moestuin staan er nu bijna 30 te groeien.

Permanente educatie: Leer je groen

E-learning is online leren via de computer. Je kunt het overal doen, in je eigen tempo, ook thuis met een kopje thee. Het is de bedoeling dat iedere vrijwilliger deelneemt aan de-learning Leer je groen, of je nu buiten of binnen werkt. De e-learning Leer je Groen bestaat uit verschillende modules over veiligheid en natuur. We hebben hem samen gemaakt met LandschappenNL, Natuurmonumenten, IVN en de Vereniging van bos- en natuurterreineigenaren (VBNE).

Klik hier om dit artikel verder te lezen en probeer eens zo’n online cursus!