Truffel - Bianchetti
Truffel – Bianchetti
In het voedselbos hebben we in het mediterrane blok ook een plekje ingeruimd voor de kweek van truffels. Die worden nog heel weinig gekweekt in Nederland, enerzijds omdat het redelijk lastig is (en veel geduld nodig is) en anderzijds omdat de truffels het best gedijen in een mediterraan klimaat. Maar ons klimaat verandert, dus misschien lukt het bij ons nu ook wel.
Voor de truffelteelt worden truffelbomen gebruikt. Dat zijn bomen waarvan de wortels geënt zijn met de truffelschimmel (ectomycorrhiza). De truffel gaat met zijn gastheer een symbiose aan. Er komen verschillende boomsoorten in aanmerking, maar de beste zijn wel de eik, haagbeuk en hazelaar.
Voor ons voedselbos hebben we gekozen voor de Turkse hazelaar (Corylus colurna, 2 stuks) en de Haagbeuk (Carpinus betulus, 8 stuks). Alle boompjes zijn geënt met de Bianchetti truffel. En nu moeten we geduld hebben: het duurt 4 tot 6 jaar alvorens we kunnen gaan oogsten.
Lees hier meer over telen van truffels.