Peer - Pyrus communis 'Schweizer hosen'

Peer – Pyrus communis ‘Schweizer hosen’

Deze peer is ook bekend onder de synoniemen ‘Pysanka’ en ‘Humbug’.

De ‘Schweizer hosen’ is een bijzondere ouderwetse peer met opvallende groene, gele en roze strepen die iets heel speciaals toevoegt aan de tuin. Na een tijd in de vergetelheid te zijn geraakt komt deze peer nu terug als nieuwigheid en verzamelitem.

Ondanks zijn vrij dikke schil heeft hij een zoete en sappige textuur. In zijn geboorteland – Oekraïne – staat hij bekend als de ‘Paaspeer’, omdat hij traditioneel de hele winter wordt bewaard en met Pasen als tafeldecoratie wordt tentoongesteld voordat hij wordt gegeten om de komst van de lente te vieren.

In de Duitstalige wereld wordt deze peer veel door verzamelaars aangeplant, waar deze dan vaak de naam ‘Schweizer hosen’ krijgt. Natuurlijk verwijzend naar de prachtige gekleurde broeken waar de Zwitserse garde in het Vaticaan mee rond loopt. Deze heerlijke eetpeer heeft een zeer bijzondere schil, met unieke verticale strepen die ze bijna te mooi maken om te eten. De schil is ook erg stevig voor een peer, wat betekent dat ze extreem goed bewaard kunnen worden. Ze zijn zoet en sappig om te eten en het vruchtvlees is stevig genoeg om bij het koken zijn vorm te behouden. En niet alleen het fruit is gestreept, ook de jonge scheuten zijn dat, wat er heel mooi uitziet in het late winterseizoen en het vroege voorjaar.

De boom is beter bestand tegen kou dan de meeste peren, dus we raden hem aan voor noordelijke klimaten. Het is het beste om deze peren in oktober te plukken en ze in een koele, droge ruimte minstens 2 maanden te laten rijpen voordat je ze eet. Ze blijven goed tot maart zonder koeling.

In ons voedselbos hebben we 1 peer staan van dit ras.