Excursie Biotrio

Zelfbouwtractor met wielbreedte 3.15 m
Natuurgebiedje
Velduitleg
Kersverse biowortels
Pootaardappel

’s Heeren Vruchten, 7 juli 2023 – Vanochtend geen werkzaamheden in het voedselbos. De vrijwilligers die regelmatig in ’s Heeren Vruchten hand- en spandiensten verlenen waren door Jaap uitgenodigd om eens op zijn biologische boerderij Biotrio en bijbehorende percelen te komen kijken. In de kantine in een van de immens grote schuren werden we door zijn compagnon Kees en bedrijfsleider Ronald met koffie ontvangen. Toen iedereen aanwezig was werden we door de boer uit Langeweg uitvoerig op de hoogte gebracht van het ontstaan van de 25 jaar geleden gestarte biologische landbouwactiviteiten, de ruilverkaveling in de jaren tachtig van de vorige eeuw die leidde tot de huidige percelen.

Bodemverdichting
Omdat het belangrijk is de bodem zo min mogelijk aan te tasten, wordt geen zwaar materiaal ingezet. Om de bodem slechts op de rijpaden te verdichten wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een rupstractor, en tractoren met een spoorbreedte van 3,15 meter met lage bandenspanningen om de last te verdelen. Deze voertuigen zijn  uitgerust met een GPS-systeem, om de rijpaden zo recht mogelijk aan te leggen en ook te berijden! Ook wordt de ondergrond niet nodeloos uitgeput met keer op keer hetzelfde gewas te verbouwen, maar wordt een ruime vruchtwisseling van 1 op 8 gehanteerd, waar men intensieve gewassen afgewisseld met rustgewassen. Zodoende krijgt de bodem tijd om zich te herstellen, zodat deze qua nutriënten en werkzaam bodemleven niet uitgeput wordt.

Biologische landbouw
Na de koffie met nog warme appelflappen (lekker Hille) gingen we eerst lopend naar het restant van een retentiebekken van 3 ha, indertijd in samenwerking met Brabants Landschap aangelegd. Een mooi stukje natuur met een eilandje middenin een waterplas. Daarna met auto’s langs de verschillende percelen. Daarop worden nu, zonder kunstmest of insecticiden, biologische tarwe, wortels, aardappelen, rode kool, uien, pompoenen, maar ook kruiden zoals peterselie en basilicum geteeld.

Biologische risico’s
Op een vraag hoe om te gaan met niet-biologisch telenden buren, bleek dit een lastig issue te zijn. Want net zoals de opbrengst van een veld spinazie ‘vervuild’ kan raken met bloemetjes en vervolgens wordt afgekeurd door de afnemer(s), zo worden biologische producten ook afgewaardeerd wanneer uit tests blijkt dat er desondanks (sporen van) insecticiden op de gewassen zijn terecht gekomen.

Net na de middag waren we weer terug bij de schuren, waar we de zelf gedolven aardappelen, maar ook de door Leo vanuit de moestuin van het voedselbos meegebrachte koolrabi, courgettes en palmkool onder de liefhebbers werden verdeeld.

Biotarwe
Basilicum