We hebben nu ook een Anna Paulowna

Kleine salamander
Noodzakelijk freeswerk

’s Heeren Vruchten, 18 maart 2024 – De afgelopen periode zijn er volop activiteiten geweest in het voedselbos. Zo hebben we de container voorzien van een dubbelglas raam, met een opklaptafel aan de binnenkant. Zo kunnen bij onze afwezigheid nieuwsgierige blikken op de inhoud van ons onderkomen voorkomen worden en biedt de tafel extra werkruimte c.q. gebruiksgemak. Meteen na implementatie is het frame met schutkleuren geverfd, zodat de omlijsting niet detoneert in het landschap.
Zonder de slijpmachine van Jaap en natuurlijk het aggregaat van Ruud, waarover we mochten beschikken, evenals een aanhanger vol ongesorteerde paarden- en ezelmest, was dit karwei niet succesvol geworden.

Uitgeslepen raamprofiel
Nog wat oneffenheden wegslijpen

Gedurende één van de laatste drie werkochtenden werden we verrast door een ons pad kruisende kleine salamander, wat wijst op een toenemende biodiversiteit. Tegen de achtergrond van de langzaamaan in bloei komende vruchtbomen is er meer grond zaai klaar gemaakt in de moestuin.
Er is anderhalf rijtje tuinbonen gezaaid (wordt vervolgd), 15 rijen met biologische uien zijn geplant (600 stuks) en ook zijn we gestart met het aan de grond toevertrouwen van pootaardappelen (6 rijen à 20 stuks, ook hier komt een vervolg).
Op de paardenwei is de losgeraakte omdrading van de (rechtse) zomerlinde gerepareerd en zijn wat palen steviger in de grond gezet.

Raam met opklaptafel
Gecamoufleerd raamkozijn (onderkant klaptafel nog te schilderen)

Gezien vanuit de container staat nu rechtsvoor een Anna Paulowna (Paulownia Tomentosa), één van de snelste groeiende bomen ter wereld. Aan de rand van de struweelhaag (oostzijde) is een zaailing van een paardenkastanje geplaatst. De paadjes zijn gemaaid, en de struweelhaagboompjes die voor voedselbos Molenweg waren bestemd maar daar door de natte omstandigheden nu niet kunnen worden geplant, gaan op ’s Heeren Vruchten groeien.

Anna Paulowna (Paulownia Tomentosa)
Ruim 600 biologische uitjes gaan hier groeien