Wat is er veranderd in het voedselbos?

’s Heeren Vruchten, 6 april 2024 – De afgelopen drie weken heeft de moestuin van het voedselbos het merendeel van de aandacht en dus werkzaamheden gekregen. Blokken zijn gefreesd, van lavameel voorzien en daarna nogmaals gefreesd en aangeharkt om zo de blokken zaai klaar te maken. Opvallend op 22 maart was de dode roodborst, die min of meer geplet tussen de bamboestokken (om de bonenstaken te ondersteunen) werd aangetroffen.

Frambozen
We hebben van de 210 in november 2022 aangeplante frambozenstruiken er 62 nog levend aangetroffen. Die zijn nu allemaal van een wilgentak voorzien, zodat de struikjes beter zichtbaar zijn en bij verdere groei aan de wilg opgebonden kunnen worden. In de container hebben de ontwerpplaat van ’s Heeren Vruchten en de zaaikalender een mooie plek aan de raamkant gekregen.

Koffiehoek nu door houtsnippers omringd
Eind maart zijn de stokspekbonen gezaaid en kregen we bezoek van een oranjetipje (vlindersoort). Begin april attendeerde Ruud ons op houtsnippers die in Roosendaal ‘opgehaald’ konden worden, daarmee hebben we de natte grond voor de container opgehoogd en droger gemaakt. In de moestuin zijn tuinbonen en peulen gezaaid, bij die laatsten hebben we rijststokken (de uiterste restanten van de wilgen die we voor de frambozen hebben gebruikt) neergezet, zodat de peulenplanten daarin omhoog kunnen groeien. Inmiddels zijn de blokken voor de pompoenen gereed, de begin maart al voor gezaaide pompoenen staan in Leo’s kas, en moeten nog wat volume krijgen om straks in de koude grond de alom aanwezige slakken te kunnen weerstaan.

Kapucijners de grond in
Nog meer wilgentakken geoogst, en wat langer dan die voor de peulen, maar nu om de hoger groeiende kapucijnerplanten te ondersteunen. Waar nodig hebben we takken van fruitboompjes geleid, zodat er meer licht en lucht bij de takken kan komen. Met de twee aangeschafte persapparaatjes kunnen we plantpotjes persen. De zonnebloempitten en de zaadjes van de rode bietjes zijn daarin geplant. Een bijzondere waarneming was, naast de duizenden slakken van allerlei formaat, in een pruimenboom de rups van de hageheld (Lasiocampa quercus), een van de grootste Europese nachtvlinders