Voedselbosmonitoring

’s Heeren Vruchten, 3 juni 2024 – Dit voedselbos gaat deelnemen aan de Voedselbosmonitoring, opgezet door het platform Voedsel uit het bos.

We meten de oogsten van het voedselbos en helpen zo de wetenschap!

Want hiermee kunnen we meten hoe goed dit voedselbos het (al) doet op het punt van biodiversiteit bijvoorbeeld, of hoeveel CO2 er in wordt opgeslagen. Maar ook kunnen we bijhouden wat er economisch gezien uit geoogst wordt.

De tool is zo opgezet dat dit bos op flink wat punten vergeleken kan worden met andere voedselbossen van dezelfde leeftijd en grondsoort. Deze data wordt bovendien via een Open Data bron gedeeld met iedere onderzoeker die hier naar wil kijken. Al metend dragen we dus actief bij aan de wereldwijde kennisgroei over voedselbossen!

deze moerbei (Morus 'Red no. 2') is plotboom 1
deze appel (Malus domestica 'Schone van Boskoop') is plotboom 2

We doen elk jaar vier ecologische tests  (mei-juni), die tests vinden plaats binnen een zogenaamd bomenplot. Per hectare hebben we een kenmerkende plek voor die hectare gevonden en er een goed herkenbare boom uitgezocht en daar omheen een cirkel met een diameter van 20 meter getrokken. Voor de duidelijkheid hebben we die cirkel gemarkeerd met acht wilgenstekken. Zie de foto’s: plotboom 1 staat vlakbij de bijenpaal en plotboom 2 staat op de rand van het mediterrane gedeelte.

Biodiversiteit: het Vogelwieltje (Dyptererygia scabriuscula)
Biodiversiteit: de Kraamwebspin (Pisaura mirabilis)

Biodiversiteit
De biodiversiteit kunnen we meetbaar maken door binnen de bomenplot eens per jaar alle planten in de kruidlaag te benoemen en de aantallen te noteren. Deze test doen we ieder jaar in de periode mei-juni.

Samenstelling van de bodem en de PH
Vooral voor beginnende bossen is het belangrijk om te weten op welke grond je start en wat de zuurgraad van die grond is. We gaan deze test elke 5 jaar herhalen, om de vermoedens dat voedselbossen helpen om zure bodems minder zuur te maken te staven.

CO2opslag in bomen
In deze test meten we de hoogte en omtrek/diameter van alle bomen en hoge struiken die 130cm of hoger zijn in de bomenplot. Met de invoer van deze data weten we in het eerste jaar hoeveel CO2 er opgeslagen ligt in deze plot. Als we over drie jaar weer meten wordt met deze systematiek duidelijk hoeveel dit voedselbos bijdraagt aan de zo ontzettend nodige opslag van CO2.

Bodemdieren
Tijdens de jaarlijkse bodemdierendag meten wij ook de bodemdieren in dezelfde bomenplot. We leveren deze data dan van alle meetestende voedselbossen aan bij de nationale telling.

Economie
Het platform heeft ervoor gekozen om aan ieder deelnemend voedselbos te vragen om de economische gegevens van het voedselbos eens per jaar in te vullen. Voedselbos ’s Heeren Vruchten zal hooguit een oogstopbrengstoverzicht kunnen leveren en een schatting van het aantal uren dat er door vrijwilligers is gewerkt.

De analyses van 2020, 2021 en 2022

Als je meewerkt aan een onderzoek is het ook interessant om meer te leren over wat er nu uitkomt. Dat is in de eerste jaren natuurlijk nog beperkt, maar nu al interessant. Lees verder bij onze webinars. Hierin vind je presentaties over de opbouw, de uitkomsten en het validatieonderzoek uit 2021. Hierin hebben we onderzocht wat de foutmarge is van al die leken die meewerken aan wetenschappelijk onderzoek.