Aalbes - Ribes 'Witte Hollander'

foto Eetbaargoed

Aalbes – Ribes ‘Witte Hollander’

De witte aalbes  Ribes ‘Witte Hollander’ heeft de grootste productie en de lekkerste smaak van alle witte aalbessen. Eind april bloeit de bes met onopvallende bloemen die bezocht worden hommels en bijen. De witte bessen zijn in juni-juli rijp. Omdat de bessen wit zijn, zien de vogels de bessen niet zo snel. Er blijven er dus meer over voor menselijke consumptie.  De bloei van de struik is onopvallend is maar de struik zelf is wel aantrekkelijk. Witte bessen staan bij voorkeur in de zon of halfschaduw op een beschutte plaats uit de wind. Een zonnige plek bevordert de bessenoogst en de smaak van de vruchten. De ‘Witte Hollander’ groeit goed op alle goed doorlaatbare en humusrijke bodemsoorten. Voor een hoge opbrengst moet de witte bes elk jaar in februari/maart gesnoeid worden. De zwakkere takken en oude takken  moeten worden verwijderd om plaats te maken voor nieuwe. Ongeveer 10 krachtige takken per struik kunnen blijven staan.