Kers – Prunus avium ‘Bigarreau Burlat’

foto De Tuinen van Appeltern
foto De Tuinen van Appeltern

Kers – Prunus avium ‘Bigarreau Burlat’

De Prunus Bigarreau Burlat kersen zijn grote roodkleurige kersen met een zoete smaak. Deze kers zeer goed bruikbaar om te verwerken in gerechten. Bigarreau Burlat rijpt vroeg, in de tweede en derde week van juni. De vruchten smaken ook al goed, vlak voordat ze door en door rijp zijn. Vruchten blijven het langste goed in de koelkast 1 à 2 weken, maar ook als je de rijpe vruchten wat langer aan de boom laat hangen blijven ze lang goed.

Bestuiving
Het is een kruis bestuivende kersenboom die door een andere kersenboom bestoven moet worden. Goede bestuivers voor de Bigarreau Burlat zijn: Merton Premier, Merchachant, Bigarreau Napoleon, Regina, Varikse Zwarte en Kordia.

Bijzonderheden
* De bloeitijd is vroeg tot middenvroeg in april.
* Mooie roodverkleuring van de bladeren in de herfst.
* Alhoewel de Bigarreau Burlat tot de moderne rassen wordt gerekend, werd dit ras reeds in de dertiger jaren van de vorige eeuw per toeval als zaailing gevonden door de heer Burlat,  wonende te Pierre Benite in het Rhônedal (Zuid-Frankrijk).
* Het is raadzaam de boom af te schermen met een vogelnet tegen vogelvraat.
* Bigarreau Burlat heeft een sterke steile groeiwijze en vormt gemakkelijk zijtakken en is zeer productief.

In ons voedselbos hebben we 2 van dergelijke kersenbomen aangeplant.