Project Pawpaw

’s Heeren Vruchten,  3 oktober 2024 – We hebben sinds de start van het voedselbos al twee mislukte pogingen om pawpaw’s aan de groei te krijgen achter de rug. De eerste 2 zijn in november 2022 geplant en in november 2023 nog eens 6, die op eentje na nog geen blad hebben laten zien.

Plantplan Pawpaw’s
We gaan niet bij de pakken neerzitten en hebben daarom een plantplan Pawpaw’s gemaakt. Nog even voor de duidelijkheid, de Roomappel, nationaal en internationaal beter bekend als pawpaw, is een uit Noord-Amerika afkomstige boom. Die een soort supervrucht produceert. De boom, die zeker zo’n zes meter hoog kan worden en vier meter breed, groeit daar in het wild in bossen in de buurt van water, vaak beekjes of rivieren. Deze vorstbestendig fruitboom, waarvan de vruchten ongeveer smaken als de chiremoya groeit dus altijd beschut in de (half)schaduw van grotere bomen in bosgrond. En precies die situatie gaan wij voor de 6 in november 2025 te planten pawpaw’s nabootsen.

Waar komen de pawpaw’s te staan?
Links van het hartenbankje langs de bosrand hebben we 6 plantgaten gemaakt, die we de komende tijd gaan vullen met teelaarde en een laagje bosgrond. Daarna laten we er een groenbemester op groeien. Over 13 maanden zetten we dan de 6 pawpaw’s in de grond, omringen die met mulch en we zorgen voor voldoende water. Om de nodige schaduw te krijgen mogen we uit Leo’s Wildtuin een stuk of tien palmbomen overzetten, waaronder de pawpaw’s beschut kunnen gaan groeien.

Zaailingen of geënte exemplaren?
Bij zaailingen weet je nooit wat de boom en de vruchten genetisch mee hebben gekregen van de oorspronkelijke moederplant. Terwijl bij geënte boompjes de zekerheid van een goede groei en mooie vruchten aanmerkelijk groter is. We kopen ze met een lengte van 100-120 cm bij gerenommeerde producenten, zoals kwekerij Asimina en Eetbaar goed.

22-08-2024: De enige pawpaw die het nog doet (zaailing)
30-09-2024: Het pawpaw-kweekblok