Japanse wijnbes - Rubus phoenicolasius

(13-6-2024)
(13-6-2024)

Japanse wijnbes – Rubus phoenicolasius

Japanse wijnbes is een decoratieve klimplant met eetbare vruchten. De stengels van de Japanse wijnbes zijn bezet met stugge haren die de plant een exotisch uiterlijk geven. De bloei van Rubus phoenicolasius vindt plaats in de periode juni-juli met witte bloemen. De vruchten groeien uit tot friszure rode wijnbessen. In juli kunnen de vruchten al geplukt worden maar ze komen pas goed op smaak in augustus. Vers geplukt zijn ze erg smakelijk, maar ze kunnen ook goed verwerkt worden tot sap of jam.

De standplaats dient zonnig te zijn en Rubus phoenicolasius staat graag op een goede tuingrond. De Japanse wijnbes is zelfbestuivend.

De Japanse wijnbes heeft vrij slappe stengels en moeten geleid worden langs draad of gaas. Snoei na de oogst in oktober alle oude stengels, die vrucht hebben gedragen, helemaal weg. Onder aan de tuinplant staan al jonge, frisse scheuten. Laat de dikste scheuten van de Japanse wijnbes staan en bind ze alvast op; deze scheuten zullen het volgende jaar zorgen voor een nieuwe, rijke oogst.

In ons voedselbos hebben we 20 stuks Japanse wijnbessen staan.