Moestuin 2025

Het jaar 2024 was een grote flop voor de moestuin. In de lente hadden we een heel natte periode waardoor de moestuin helemaal blank stond. Veel zaden lagen te rotten op het veld. En na het opnieuw inzaaien kregen we last van een geweldige slakkenplaag. We hebben in 2024 dus maar heel weinig kunnen oogsten. Maar, we geven de moed niet op. We hebben de moestuin nu verplaatst naar een hoger gelegen gedeelte van het voedselbos waardoor we minder last gaan hebben van natte periodes. Hieronder het plan voor 2025.

In onze moestuin passen we wisselteelt toe. Dat betekent dat elk jaar de groente een blok opschuift en komen ze pas na een aantal jaren weer terug op de plaats waar ze begonnen zijn. Dat is gunstig voor de kwaliteit van de bodem en de resistentie tegen ziektes en plagen. Ook hebben we elk jaar 3 blokken in rust liggen met daarop een groenbemester. De bodem kan zo weer tot rust komen en herstellen. De volgorde van de soorten groente is ook belangrijk bij de wisselteelt en dat wordt hieronder weergegeven.
13-01-2025: Moestuinblok 3 (vruchtgewassen) zaaiklaar
13-01-2025: Moestuinblok 4 (wortelgewassen) zaaiklaar
28-02-2025: Vijftig knoflookplanten
13-01-2025: Moestuinblok 5 (aardappelen)

In de tweede week van januari hebben de vrijwilligers de ezel- en paardenmestberg afgegraven en verspreid op de moestuinblokken 3 (vruchtgewassen) en 4 (wortelgewassen). In de laatste blok staan al 50 knoflookplantje te groeien van 28 oktober 2024, spiraal knoflook, precosem.
Op 3 januari is het vaste plantenblok van de moestuin verrijkt met theeplanten (Georgia).

03-02-2025: Theeplanten
03-02-2025: Georgia theeplantje
19-02-2025: Ruim 30 verschillende groentenzaden aangeschaft

Op de laatste dag van februari werden we verrast door Jaap, die met een doosje Troy plantuitjes en een kist met Alouette rode en Twister gele pootaardappelen. Die aardappelen kunnen half maart de grond in, de uien meteen al. Ware het niet dat we het bewuste moestuinblok nog niet zaaiklaar hebben gemaakt. We wachten op het freeswerk van buurman Ruud.
De onlangs aangevoerde mesthoop is met de grond gelijk gemaakt, door zeker de helft van moestuinblok 9 daarmee te bedekken.

28-02-2025: Moestuinblok 9
10-03-2025: Twee minikasjes in de koude kas

Op 10 maart zijn we begonnen met het zaaien van een aantal groenten die in de derde maand van het jaar al achter glas kunnen worden opgekweekt. Deze groenten hopen we na het ontkiemen over een aantal weken in de diverse moestuinblokken uit te zetten:

  • Witte kool – minikas
  • Kropsla (Zwart Duits) – minikas
  • Rucola – 2 rijen
  • Gemengde sla – 3 rijen
  • Rode kool – 2 rijen
  • Koolrabi – 1 rij
  • Spruitkool – 1 rij
  • Knolselderij – 1 rij
  • Paksoi – 1 rij
14-03-2025: Rossen verwijderen uit de moestuin
14-03-2025: Zeven rijen uien (Troy) geplant.

Vrijdag 14 maart begon met een temperatuur van min 4 graden, maar zodra de zon stilaan meer kracht kreeg, werd het aangenamer werken in de moestuin. Na het freeswerk van buurman Ruud was de bovenlaag weliswaar fijn losgemaakt, wat echter niet betekende dat de grond zaaiklaar was. Integendeel, er moest eerst nog afgerekend worden met de rossen, de grote hoeveelheid graspollen die verwijderd moesten worden om daadwerkelijk zaadjes aan de grond te kunnen toevertrouwen.

Niet meer spitten, maar met mulch werken
Waar we naar toe werken is om dit in de toekomst niet meer te hoeven doen. Door nu voor het laatst het gras uit de moestuinblokken te verwijderen, en daarna de grondoppervlakte te bedekken met een lading mulch. Zodat we dan ‘alleen nog maar’ de mulchlaag opzij behoeven schuiven en hooguit met een woelvork de grond een beetje open te moeten breken om nieuwe zaadjes aan de grond toe te vertrouwen.

Wachten totdat de plantjes boven de grond uitkomen
In moestuinblok 4 (wortelgewassen) zijn inmiddels de volgende groenten gezaaid:

  • Uien (Troy) – 7 rijen
  • Radijs (Saxa 2) – 1 rij
  • Zomerwortel (Redson F1) – 1 rij
  • Winterwortel (Flakkeese ) – 1 rij
  • Stengelui (Ishikura) – 1 rij