Moestuin 2023

Moestuin: Pompoen (31-7-2023)
Moestuin: Snijbiet (31-7-2023)
Moestuin: Koolrabi (31-7-2023)
Moestuin: Courgette (31-7-2023)
Groene asperges (8-5-2023)
Marokkaanse munt (8-5-2023)

Moestuinseizoen 2023

In ons voedselbos hebben we ook een moestuin aangelegd. Natuurlijk wordt de moestuin op een biologische wijze beheerd volgens het principe van de permacultuur. En dat betekent de bodem met rust laten (dus niet spitten), de grond bedekt houden (bijv. met mulch) en diversiteit (vruchtwisseling). En er worden natuurlijk geen chemische middelen en kunstmest ingezet, maar dat is logisch.

De moestuin is ingedeeld in 9 blokken van nagenoeg gelijke grootte en elk blok heeft een eigen functie en wel als volgt:

  • Blok 0: Vaste planten: hop (Kent East Goldings, Target, Smaragd, Callista),  groene asperge, Yacon, aardperen, rabarber (Victoria, Frambozen rood), Laurier, kruiden
  • Blok1: Koolgewassen: rode kool, witte kool, spitskool (Coeur de Boeuf), koolrabi, palmkool
  • Blok 2: Bladgewassen: snijbiet, prei
  • Blok 3: Vruchtgewassen: courgette (Diamant F1), pompoen (Uchiki Kuri, Gele Centenaar, Butternut), suikermais
  • Blok4: Wortelgewassen: wortels, pastinaak, ui, rode biet
  • Blok 5: Aardappelen: (Triplo)
  • Blok 6: Peulgewassen: snijbonen, sperziebonen
  • Blok 7: Groenbemester
  • Blok 8: Groenbemester

Op basis van deze indeling krijgt elke groentefamilie dus een eigen stukje moestuin toebedeeld. Elk seizoen vindt er een soort stoelendans plaats: elke plantenfamilie (en ook de blokken met groenbemester) verhuist naar een nieuw stukje grond, totdat een familie na een aantal jaren weer op haar initiële plekje terechtkomt (uitzondering daarop is blok 0 met de vaste planten). Daarna begint de dans opnieuw. De blokken met groenbemester zorgen ervoor dat de grond kan herstellen en opnieuw voorzien kan worden van stikstof en organisch materiaal door de groenbemester. Door op deze manier vruchtwisseling toe te passen krijgen ziekteplagen veel minder kans. Bijkomend voordeel is dat de bemesting ook op maat kan worden gegeven. Zo is de kolenfamilie van nature erg hongerig; de planten groeien pas goed als de grond flink bemest is. De peulenfamilie, daarentegen, is niet zo veeleisend wat voeding betreft. Ook op grond die niet bemest is, groeien plantjes uit de peulenfamilie prima.

Het steigerwerk voor de peulvruchten (17-3-2023)
Rabarber Victoria (8-5-2023)