Mei bijna voorbij

de aardappelen hoeven we geen water te geven
ook de bonen hebben voldoende water

’s Heeren Vruchten, 28 mei 2024 – De meimaand van 2024 is zo anders dan dezelfde maand van 2023. Toen waren we na een ultiem nat voorjaar tot ver in de zomer (10 weken achtereen) drie ochtenden per week druk doende om met telkens ongeveer vier personen alle boompjes en struikjes water te geven. Zo terug rekenend hebben we tussen de 120.000 en 150.000 liter (grond)water verdeeld.

De lente 2023 t.o.v. de lente 2024
De realiteit nu is van een geheel andere orde. Vanaf zo’n beetje november 2023 regent het bijna dagelijks en wordt het recordjaar 2023 qua neerslag in 2024 waarschijnlijk helaas weer verbroken. Mede daardoor hebben we, en alle andere voedselbossen met ons, te maken met een overweldigende (naakt)slakken plaag. En dat naast de oververzadigde zandgrond van ons voedselbos, zodat de grondwaterstand hier en daar +10 is.

Over slakken gesproken
Ondanks de spreekwoordelijke traagheid hebben met name de naaktslakken de voedselconsumptie in de moestuin in een razend tempo van ons overgenomen. Onze ambitie is om het de slakken zo moeilijk mogelijk te maken. Zo hebben we al diverse maatregelen genomen om dit te realiseren:

  • het eerst maaien en daarna frezen van de paadjes tussen de verschillende moestuinblokken;
  • we planten de voorgezaaide pompoenen, courgettes en zonnebloemen vanaf het midden van het blok;
  • in elk beplant blok leggen we dakpannen neer, daaronder verzamelen de slakken zich;
  • bij het overplanten van ontkiemde plantjes zorgen we met een klein terpje dat de bladeren de grond niet raken;
  • de eerder genoemde pompoenen, courgettes, maar ook de zoete aardappelen omringen we met schapenwol;
  • en wanneer daar tijd en gelegenheid voor is verwijderen we de slijmvoetlopers handmatig.
pompoenen midden in het blok (nog zonder schapenwol)
witte lupine ingezaaid

Gezaaid in de moestuin
Begin mei zijn er zaadjes van kropsla (3 rijen), rucola (3 rijen), knolvenkel (3 rijen), bietjes (4 rijen) en sugar babies (Cucumis lanatus, oftewel watermeloen) gezaaid c.q. verplant. In de volop functionerende koude bak staan mais en pak soi te ontkiemen.

Leo en Dick leiden de bezoekers rond
selfie van Pascal Rijnart

Bezoek klimaatburgemeesters Moerdijk
Op zaterdag 11 mei hebben Leo en Dick een tweetal Moerdijkse klimaatburgemeesters (Dimph Rubbens en Pascal Rijnart) op bezoek gehad. Samen met Petra Wevers van KrachtigBuiten en Joost en Ester van de Groene Tol uit Absdale uit Zeeuws Vlaanderen zijn de klimaatburgemeesters rondgeleid op ’s Heeren Vruchten. Deze geplande excursie is bedoeld om fysiek kennis te maken met Pascal en Dimph, die in de gemeente Moerdijk waaronder ook Langeweg valt, zich hard maken voor het klimaatbeleid in hun gemeente en alles wat daar mee te maken heeft. En ook om te zien hoe we de Biodiversiteitsdag van de gemeente Moerdijk invulling kunnen geven met voedselbos Molenweg.

Gesprek met Anja Verbist
Op 13 mei kwam Anja Verbist langs bij het voedselbos, om te vragen of de door haar georganiseerde buurt-fietstocht op zondag 9 juni bij ’s Heeren Vruchten welkom is. Anja is bestuurslid van de buurtvereniging Zundertseweg/Klappenberg en bedacht een informatieve en actieve buurtactiviteit. Die op 9 juni start om 10:00 uur met koffie/thee en wat lekkers in de tuin van Harm, Anja en Pascale op Blikken 15. Om 10:30 uur vertrekken ze op de fiets naar de volgende adressen:

  • Rinus van de Riet, imker aan de Hoge Klappenberg
  • Voedselbos ’s Heeren Vruchten, landgoed ’s Heeren Vrunten

We krijgen daar uitleg over de activiteiten die daar plaatsvinden. Vervolgens keren we via een leuke route (7-10 km) terug bij Blikken 15, waar dan nog nagepraat kan worden onder het genot van soep en broodjes. We vragen een bijdrage voor de kosten van € 3,- p.p. We hopen dat er veel buurtgenoten komen en naast deze bezoeken ook nieuwe contacten ontstaan en informatie uitgewisseld wordt.

Je kan je opgeven via het email adres bestuurbzk@hotmail.com of een telefoontje naar 06-23 59 92 85 (Anja). Klik hier om de uitnodiging te downloaden.

Na dit positieve gesprek zijn er paadjes gemaaid, blokken van de moestuin gefreesd, stokslabonen gezet (Mechelse tros), en is een takkenril aangelegd bij het vennetje, die je vanaf het bankje een goed uitzicht biedt, en ook dient als paarden barrière.

takkenril aangelegd bij het ven
schaduwdoek

Eind mei: slakkenstrijd en schaduwdoek
In de laatste weken van mei is door de overvloedige en aanhoudende regelval een tweetal werkochtenden vervallen. Op 27 mei is gewerkt aan het schaduwdoek aan de voorkant van de container. Op een nog aan te brengen voorziening om de steunpaal in het midden houvast te geven na, hebben er weer een mooie voorziening bij om droog c.q. uit de zon te kunnen zitten voor ons onderkomen.

Ook zijn er weer paadjes gemaaid, zijn de draden voor de hop opnieuw aangemaakt, zijn de graspollen (de rossen) uit de gefreesde moestuinblokken verwijderd en is een begin gemaakt met het vrij zetten van de nogal klein gebleven kruisbessenstruikjes, zodat die beter kunnen groeien door meer lucht en licht vanwege de platgelegde omringende groeisels.