Peer - Pyrus Communis ‘Forellepeer’

(13-7-2023)
(13-7-2023)

Peer – Pyrus Communis ‘Forellepeer’

In ‘s Heeren Vruchten hebben we plaats gemaakt voor zo’n 28 oude perenrassen. Niet alleen voor de perendiversiteit, maar vooral voor de fruitboomhistorie. Kweker Jos, van wie de bomen afkomstig zijn, zocht nog een plek waar hij deze oude rassen ‘kwijt’ kon en waarbij hij de zekerheid had om bij deze bomen te zijner tijd entmateriaal af te nemen voor het behoud van deze oude perenrassen. Uiteraard werkt ons voedselbos daaraan mee.

Deze peer is waarschijnlijk op het einde van de 17e eeuw als toevalszaailing in Duitsland ontstaan. Een Herfstforelle uit Nordhausen zou de moeder kunnen zijn van de Winterforelle. De benaming ‘Winterforelle’ is volgens de literatuur synoniem voor ‘Forelle’ of Nordhauser Winterforelle of Forellenbirne. In 1864 is de Forellepeer voor het eerst in de handel gebracht door ene heer Von der Foehr. In 1948 wordt de Forelle afgevoerd van de Nederlandse beschrijvende rassenlijst wegens onvoldoende vruchtbaarheid en grote vatbaarheid voor schurft. Het is daarom dat dit ras in Nederland zeldzaam is.

Het is een lange peer met een bollige vorm en smaakt knapperig en sappig. De peer is groen en heeft een rode gloed. De pluktijd is De peer is eind september en men kan deze goed bewaren. Aan het einde van het Forelleseizoen zijn de peren van een aanmerkelijk mindere kwaliteit. Het is aan te raden om voor gebruik de peer te wassen of te schillen. Ze kleuren snel bruin na het schillen, dus wanneer je de peer niet meteen gaat opeten, kan je het verkleuren voorkomen door de peer met citroensap te besprenkelen.

(24-2-2023)