Peer - Pyrus Communis ‘Dubbele Flip’

(24-2-2023)
(24-4-2023)
(24-4-2023)

Peer – Pyrus Communis ‘Dubbele Flip’

In ‘s Heeren Vruchten hebben we plaats gemaakt voor zo’n 28 oude perenrassen. Niet alleen voor de perendiversiteit, maar vooral voor de fruitboomhistorie. Kweker Jos, van wie de bomen afkomstig zijn, zocht nog een plek waar hij deze oude rassen ‘kwijt’ kon en waarbij hij de zekerheid had om bij deze bomen te zijner tijd entmateriaal af te nemen voor het behoud van deze oude perenrassen. Uiteraard werkt ons voedselbos daaraan mee.

Omstreeks 1819 werd het ras geïntroduceerd onder impuls van Jean-Baptiste van Mons. Hij gaf het de naam ‘Beurré de Mérode‘ of ‘Doyenné de Mérode’, maar vermoedelijk bestond het al veel langer. Het zou vooral in de provincie Antwerpen voorgekomen zijn en daar de naam ‘Dubbele Flip’ dragen. In die tijd kwam het regelmatig voor dat vruchten een volkse naam hadden en een adellijke naam. De naam ‘Beurré de Mérode’ verwees naar het Huis Merode. De term ‘Flip’, ‘Filip’ of ‘Philippe’ zou wel meer gebruikt zijn om een bepaald type peren te omschrijven. In Henegouwen zou dit type ‘Seigneur’ genoemd zijn en in Frankrijk ‘Doyenné’.

Dubbel Flippen waren oorspronkelijk hoogstamperen. De bomen groeien snel en kunnen oud worden. De takken beginnen af te hangen op hogere leeftijd. De bloei is in de tweede helft van april tot begin mei met decoratieve witte bloesems, ontluikend uit rozerode bloemknoppen. Deze peer is niet zelfbestuivend. Het aantal vruchten van de bomen kan zeer hoog zijn, maar ze zijn beurtjaargevoelig. De peren zijn gevoelig voor schurft en voor druk.

Dubbel Flippen zijn vrij kleine, dikke, tolvormige peren. De schil is dun en groen, maar wordt geel met bruingrijze stippen als de peer rijp is. Het vruchtvlees is sappig, grof en zoet. De oogstperiode van de peren is van eind augustus tot september. Ze kunnen niet lang bewaard worden. Daarom werden ze vroeger vooral gebruikt voor de stroopindustrie.