Gele kornoelje - Cornus mas

(16-02-2024)
(16-02-2024)

Gele kornoelje – Cornus mas

Cornus mas oftewel de Gele kornoelje is meestal een kleine boom of een flinke struik, oorspronkelijk afkomstig uit Midden- en Zuid-Europa en West-Azië, die een hoogte bereikt tussen de 3 en 6 meter. De Gele kornoelje bloeit voordat het blad uitloopt aan het eind van de winter van februari tot maart met gele bloemetjes die bloeien op het kale hout. De uitgebloeide bloemetjes van Cornus mas blijven na het uitlopen van het blad nog een tijdje aanwezig. Na de bloei verschijnen eetbare rode besachtige vruchten. Deze boom heeft een ‘landschappelijk karakter’ en wordt vaak aangeplant in dichte struwelen, vandaar dat wij er 70 hebben aangeplant in ons voedselbos om samen met andere struiken en boompjes een mooie struweelhaag te vormen. De Gele kornoelje is een winterharde boom, die temperaturen tot -26°C kan overleven.

De boom heeft een voorkeur voor kalkhoudende grond. In Nederland staat hij op de rode lijst als zeer zeldzaam maar stabiel. In Vlaanderen staat hij niet op de rode lijst vermeld.

De gele kornoelje is de waardplant voor de larven van dit viertal insecten: de Rode kornoeljegaatjesmaker (Antispila petryi), de Kleine kornoeljegaatjesmaker (Antispila treitschkiella), het Blauw smalsnuitje (Eupoecilia ambiguella) en de Azuurbladroller (Spatalistis bifasciana). Dat zou een mooie toename voor de biodiversiteit van ’s Heeren Vruchten betekenen, wat hopelijk niet tot de ondergang van hun waardplanten leidt.

(14-08-2024)
(14-08-2024)