Kweepeer - Cydonia oblonga ‘Champion’

foto De Tuinen van Appeltern
foto De Tuinen van Appeltern
foto Eetbaargoed

Kweepeer – Cydonia oblonga ‘Champion’

Dit ras is in 1870 ingevoerd vanuit Amerika. De kweepeer is een langzame groeier en wordt met 3 tot 6 meter niet al te groot. Door het uitsnoeien van opgaande takken wordt de hoogte bepaald en de breedtegroei geaccentueerd. De dichte kroon is breed en rond. De twijgen zijn eerder behaard, later kaal. Het olijfgroene grote (zo’n 5 tot 10 centimeter eironde blad is aan de onderzijde licht behaard en heeft een hartvormige bladvoet. Het blad kleurt in de herfst opvallend geel. Cydonia bloeit rijk, in mei met 4 tot 5 cm grote, alleenstaande bloemen die een witte tot wit roze kleur hebben en is een zelfbestuivend ras. Na de bloei volgen gele peervormige geurige vruchten. ‘Champion’ heeft ten opzichte van de soort grotere vruchten die als snel geoogst kunnen worden. Het ras kenmerkt zich door de rijke vruchtdracht met vruchten tot ongeveer een half pond. De vruchtschil is groen met licht- tot citroengeel en met dicht vilt overdekt. Het vruchtvlees is helgeel, sappig en aromatisch. Bij koken wordt de vrucht roodachtig. De vrucht is niet uit de hand te eten, maar er kunnen heerlijke gerechten van worden bereid.

Deze cultivar bloeit wat later dan de soort en is daardoor minder nachtvorstgevoelig. Deze kweepeer groeit het best op humusrijke vochtige grond. De harde vruchten (oogstbaar in oktober) zijn alleen gekookt eetbaar (heerlijke compote en erg lekker in appelmoes) en hebben als ze rijp zijn een goudgele kleur. De 15 cm grote vruchten geuren verrukkelijk.  In ons voedselbos hebben we in november 2022 vijf ‘Champions’ aangeplant.