Tamme kastanje - Castanea sativa 'Bouche de Betizac'

foto Eetbaargoed

Tamme kastanje – Castanea sativa ‘Bouche de Betizac’ 

De tamme kastanje ‘Bouche de Betizac’ is een Frans ras wat in 1962 is ontwikkeld in het Nationaal Instituut voor Landbouw onderzoek in Migoule bij Brive. Dit instituut had als doel om een sterk ras te creëren voor de tamme kastanjeplantages die steeds meer last kregen van ziekten en plagen. Het is een hybride tussen Castanea sativa ‘Bouche Rouge’ en de Castanea crenata. Deze cultivar geeft grote tot zeer grote kastanjes met een zeer goede smaak. Op dit moment is dit ras een van de hoofdrassen voor de Franse kastanje plantages. Het ras heeft een hoge opbrengst en is niet zo vatbaar voor de tamme kastanje galwesp en Tammekastanjekanker.

De stam valt op doordat deze enigszins gedraaid is. De boom heeft een zeer typische brede kroon en kan een hoogte van 30 meter en meer bereiken tijdens zijn levensduur van 250 tot 500 jaar!

De bloei valt in mei/juni en wordt bestoven door veel bijen en hommels, het is een waardevolle nectarbron. De ‘Bouche de Betizac’ krijgt zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen maar deze bloeien na elkaar, voor de bestuiving is het raadzaam andere rassen in de buurt te planten.

De zeer grote noten rijpen af in september. De vruchten zitten in groene bolsters die aan een opgerolde egel doen denken.

In ons voedselbos hebben we twee van deze kastanjes staan.