Bezigheden in april 2024

*’s Heeren Vruchten, 4 mei 2024 – Ook de laatste drie weken van april stonden in het teken van de moestuin. In het voedselbos hoefden we nauwelijks iets te doen, de bomen weten wel hoe ze moeten groeien.

bijenpaal
de koude kas bijna gereed

Wilde bijenpaal
Een dikke boomstam is vlakbij de container rechtop in de grond gezet en moet nu gaan fungeren als een immense woontoren voor wilde bijen. Om hun verblijf aantrekkelijker te maken, zijn er in de boomstam honderden gaten met verschillende diameters en diepten geboord.

koude kas met de automatische temperatuur regulator
de uien komen al mooi op

Koude bak
Half april is begonnen met de opbouw van een koude bak, waarin we, enigszins beschermd tegen de overvloedig aanwezig slakken, het eetbaars voor de moestuin gaan voorzaaien en laten ontkiemen.
De bak bestaat uit twee te openen glazen ramen met daartussen een smal rechthoekig raam met een sluiting die reageert op de temperatuur. Met dien verstande dat de bak gesloten is wanneer de temperatuur een bepaalde (lage) waarde heeft en dat bij hogere temperaturen middels uitzetting het raam zich verder opent.

capucijners
Grote dansvlieg

Groenten gezaaid
Snijbiet, Capucijners en Radijs zijn de groenten die in april als zaadjes aan de grond zijn toevertrouwd.

Gefreesd moestuinblok
Zwartpootsoldaatje

Moestuinblokken gefreesd
De graspollen in sommige blokken zijn door de schijnbaar zeer vruchtbare bovenlaag zo uitbundig gaan groeien dat tweemaal freezen noodzakelijk was. In de volgende jaren hopen we dat dit niet meer nodig is, omdat we van de geoogste groenten de niet eetbare restanten laten liggen en vanuit de composthoop organisch materiaal op de blokken gaan aanbrengen.

Dagpauwoog
Radijs
Struweelhaag geinspecteerd QR-codes van gesneuvelde struikjes verwijderd, opvallend is dat alle (15) vlierbessen het natte voorjaar en de daarop volgende kurkdroge 10 weken vorig niet hebben overleefd.
Pimpelmees (8-4-2024)
Pimpelmees (6-5-2024)

Vogelnestkasten bezet
In ieder geval één nestkastje is in gebruik, gezien vanuit de koffietafel het rechtse kastje op de druivenheuvel is bewoond door een paartje pimpelmezen. In de aanpalende bosrand is een merelnestkast opgehangen.

Compost bij de Milieustraat Etten-Leur opgehaald
Om het groeiende plantgoed een goede start te kunnen geven, en ook om de bodem van de koude bak.

Uiensoepboom (19-4-2024)
Uiensoepboom (29-4-2024)

Nachtvorst
Dat de temperatuur soms ’s nachts onder het vriesput is geweest is bijvoorbeeld te zien aan de bladeren van de Uiensoepboom. Die vertonen gerimpelde en bruine randjes. En ook bij ander plantgoed is een dergelijke vorstschade zichtbaar.

Uitzichten bij bankjes Rondgors verbeterd
Bij een tweetal bankjes die in de onmiddelijke omgeving van het ven in het Rondgors staan is de begroeiing (voornamelijke wilgenopschot) tot een halve meter teruggebracht. Daardoor is het uitzicht op het ven aanzienlijk toegenomen.

Paardwerende sluizen
Aan beide zijden van het hierboven genoemde ven gaan we sluizen aanleggen, net zoals de bestaande links van de toegangspoort van ons voedselbos. Paardrijders maken diepe gaten in de paden, zodat het voor wandelaars ongemakkelijk lopen is. Behalve wandelaars blijft dit pad wel bereikbaar, want de afsluitende balk krijgt geen slot, maar vereist wel enige handelingen om doorgang te verkrijgen.