Peer - Pyrus Communis ‘Beurre d’Amanlis’

(24-2-2023)
(24-4-2023)
(24-4-2023)

Peer – Pyrus Communis ‘Beurre d’Amanlis’

In ‘s Heeren Vruchten hebben we plaats gemaakt voor zo’n 28 oude perenrassen. Niet alleen voor de perendiversiteit, maar vooral voor de fruitboomhistorie. Kweker Jos, van wie de bomen afkomstig zijn, zocht nog een plek waar hij deze oude rassen ‘kwijt’ kon en waarbij hij de zekerheid had om bij deze bomen te zijner tijd entmateriaal af te nemen voor het behoud van deze oude perenrassen. Uiteraard werkt ons voedselbos daaraan mee.

Deze peer is afkomstig uit Frankrijk en is daar sinds 1800 bekend. De peer wordt veel in Zeeland gekweekt. De Beurre d’Amanlis vormt een fijne perenboom met sterk hangende takken. Hij is zeer geschikt om op een laagblijvende onderstam te kweken. Hij geeft al snel een grote oogst. De Beurre heeft graag een koude, natte bodem.

Deze handpeer heeft wit, sappig, smeltend vruchtvlees met zacht zoet aroma. Hij moet voorzichtig worden geplukt. Hij wordt snel beurs. De peer is niet zo goed te bewaren. Het lekkerst is hij zo van de boom. Al in september kan de peer worden geplukt en gegeten.