Taxus - Taxus Baccata

foto De Tuinen van Appeltern
foto De Tuinen van Appeltern

Taxus – Taxus Baccata

De altijd groenblijvende Taxus, Taxus baccata, hoort tot de naaldbomen, de familie van de coniferen. De struiken of laag blijvende bomen tref je vooral aan in parken en tuinen. Ook wordt Taxus graag in hagen geplant. De naalden zijn plat en hebben een stekelpuntje. De twijgen zijn altijd groen, terwijl de stammen en takken een roodbruine bast hebben. De bloei in het vroege voorjaar, van februari tot in april, is vooral goed waarneembaar aan de mannelijk bloeiende bomen: ze hebben duidelijke geel gekleurde bolvormige kegeltjes. Deze produceren zoveel pollen of stuifmeel, dat, wanneer je ertegen tikt, hele wolken van pollen uit zo’n boom komen. Ze lijken dan wel in brand te staan en worden in het spraakgebruik dan ook ‘Rookbomen’ genoemd. De vrouwelijke exemplaren herken je pas in de late zomer en herfst als de rode besachtige zaadmantel zichtbaar is. Het enige waar een Taxus een hekel aan heeft zijn natte voeten. zorg dus voor een goede drainage in de tuin. (geen stagnerend water). Als de Taxus te nat staat verkleurt hij bronskleurig.

Als haagboom is de taxus donkergroen en blijft dat ook gedurende de winter. Deze conifeer groeit twee keer per jaar met frisgroene uitlopers. In de herfst komen er kleine rode besjes aan. Vogels vinden dat heerlijk. Dankzij de vogelpoepjes worden de zaden ook verspreid en kan er weer een nieuwe plant ontstaan.

De Nederlandse namen van de Taxus zijn IJf of Venijnboom, waarbij het laatste duidt op het gegeven dat alle delen van Taxus giftig zijn met uitzondering van de rode zaadmantel.

In ons voedselbos is er plaats gemaakt voor 10 Taxusbomen, speciaal voor het productiehout. Het hout van de taxus is hard, taai, vast, duurzaam en decoratief. Het is geliefd onder houtdraaiers en meubelmakers, ook omdat het hout weinig werkt en scheurt. Het hout is zeer buigzaam en wordt van oudsher gebruikt om bogen van te maken. Bij de Slag bij Azincourt (1415) gebruikten de Engelsen bogen van taxushout. Ook de boog van Ötzi is gemaakt van taxushout. Taxushout behoort tot de zwaarste en duurzaamste naaldhoutsoorten.