Appel - Malus domestica 'Sterappel'
Appel – Malus domestica ‘Sterappel’
De Malus domestica ‘Sterappel’ dankt zijn naam aan de prachtige ster die te zien is wanneer je de appel doormidden snijdt.
De Sterappel is een laatbloeier met mooie wit roze bloemen. De appels zijn mooi rond van vorm, het vruchtvlees is licht roze onder de schil. Deze appels hebben een friszure en zoete smaak en kunnen eind september, begin oktober geplukt worden. De Sterappel is wel gevoelig voor vroegtijdig vruchtval, dus wees er op tijd bij met oogsten. In natuurlijke opslag kun je de appels ongeveer tot januari goed bewaren en is veelzijdig in gebruik. Ze zijn lekker als handappel, als sap, maar worden bijvoorbeeld ook als decoratie in kerststukjes gebruikt of uitgehold voor pasteitjes.
De Sterappel is een niet zelfbestuivend ras, je hebt dus een andere appelboom nodig voor bestuiving bijvoorbeeld Bramley’s Seedling, Cox’s of James Grieve.
De sterappel heeft weinig last van ziekten.
Deze sterappel heeft ontzettend veel synoniemen, denk aan; Sterreinette, Pomme de Coeur, Reinette Rouge Étoilée, Herzapfel, Rother Sternrenette, St.Niklaasappeltjes, Early Red Calville, Sterrenet, Binnenrode, Wijnappel, Binnenrooikes, Rode Reinette, Rother Weinachtsapfel, Rother Herbstrenette.
De sterappel is een geroemd ras dat in 1830 is ontstaan. Het ras is van Nederlandse of Belgische herkomst uit Maastricht, Luik of Sint-Truiden. In Nederland is de Sterappel een zeer belangrijke appel geweest. Vooral in Oost-Brabant en Limburg, maar ook in de Betuwe, Utrecht en de IJsselstreek werd de appel gekweekt.
In ons voedselbos hebben we één halfstam van dit ras staan.