Servische sparren en zwarte spechten

Servische spar (Picea omorika)
Gele kornoelje (Cornus mas)

’s Heeren Vruchten, 16 februari 2024 – Ondanks dat er ogenschijnlijk een winterrust heerst in het voedselbos, zijn er toch zaken die aandacht vragen. Zoals het planten van een vijfigtal Servische sparretjes (Picea Omorika), die we overal verspreid hebben neergezet. De moestuinen A en B vragen ook om onze attentie, maar daar moeten we eerst het geduld opbrengen totdat de grondwaterstand aanmerkelijk lager is dan de -2 cm van half februari 2024. Wel kunnen we alvast wat zaadjes in een beschermde omgeving aan de grond toevertrouwen, zodat wanneer de omstandigheden het toelaten er op de koude grond verder gegroeid kan worden.

Dat de lente door de hogere temparaturen dan normaal eerder begint, kan je ook in ’s Heeren Vruchten zien.  De hazelaar (Corylus avellana) is de vroegst bloeiende boom in Nederland. In januari, en bij zachte wintertemperaturen zelfs in december, verschijnen de eerste mannelijke bloemen al aan de takken. Imkers maken dankbaar gebruik van deze ‘vroegbloeier’ om in de eerste maanden van het jaar hun bijen van pollen te voorzien. De hazelaar is eenhuizig. Dat betekent dat mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde plant groeien. Verder zagen we uitbottende honingbessen en bloeiende gele kornoeljes (zie foto).

Hoogtepunt van deze vrijdagochtend waren de zwarte spechten. Eerst hoorden we het specifieke geluid dat deze spechtensoort tijdens het vliegen maakt, en vervolgens kwam er een over het voedselbos gevlogen vanuit het aangrenzende bosje. Even later herhaalde zich dat, en vloog deze specht naar het acaciabosje aan de andere kant, gevolgd door een (mannelijke of vrouwelijke) soortgenoot.

Mannelijke katjes van de hazelaar
Vrouwelijke bloemen van de hazelaar