Mest gespiegeld

Geslaagde auto-mulching

*’s Heeren Vruchten, 5 februari 2024 – Vandaag weer wat klusjes gedaan in dit voedselbos. Maar eerst even een rondje gelopen, om de stand van zaken te beschouwen. Een door een omgevallen spar afgebroken nashipeer viel te noteren, plus een onttopte pruim en de achterwand van het toilet heeft wat aandacht nodig. Aan het einde van onze schouw namen we nog een wegrennende haas waar, en waren we meteen weer alert op vraatschade. Maar eerst even nog twee Bremplanten in de grond gezet.

Nou ja, klusjes, het was meer één klus: het wegwerken van de berg paardenmest die Ruud op het ingangspad had gedeponeerd. Leo was begin februari al begonnen met het wegwerken van de paardenpoep door zoveel mogelijk fruitbomen ermee te omringen. Zo kunnen we voorkomen dat daar planten gaat groeien die de voedingsstoffen van de fruitbomen gebruiken, plus de door de paarden verteerde grassen worden zo weer aan de natuur teruggeven als voeding voor de bomen. En het beschermt de boom ook enigszins tegen de eventuele nachtvorst.

Daarnaast hebben we met name de zaaikalender bekeken, om te zien wat er al voorgezaaid (in de kas bij Leo) kan worden, zodat we in maart/april de moestuinen A en B met elk negen vakken kunnen vullen. En wanneer er gelegenheid is kunnen we het raam in de container plaatsen, en meteen ook de opklaptafel.