Bezoek van de klimaatburgemeester van Halderberge

’s Heeren Vruchten, 18 oktober 2023 – Op maandag 9 oktober kwamen Erik Bakker en zijn partner Anja bij ons voedselbos op bezoek. Erik is sinds 1 november 2022 de klimaatburgemeester van Halderberge. Hier zie je de plechtige overhandiging van de bijbehorende ‘ambtsketen’ door zijn voorganger. En deze video is de eerste uit een reeks opnames genaamd “Klimaatjournaal Halderberge” van ZuidWest TV2. Ook een interessante aflevering is het bezoek aan voedselbos Vierhoeven in Roosendaal op 27 december 2022.

Ruim voorafgaand aan dit burgemeesterschap spanden Erik en Anja zich in voor het Pagnevaartbos in Oudenbosch, dat volgens hen een stukje bos is wat de inwoners van de gemeente Halderberge in ere moeten houden met het oog op het welzijn van mens dier en natuur, maar ook gezien de nostalgie. Met als doel is om een enthousiaste werkgroep op te starten, om onderhoud te plegen aan het bos. Bijvoorbeeld wandelpaden netjes maken, het fatsoeneren van omliggende bomen, snoeiwerk en schoonhouden van het bos door zwerfafval in en rond Pagnevaart te verwijderen.

Voedselbos In Oud Gastel
Pagnevaartbos
Pagnevaartbos

En in de loop van 2020 hadden de Bakkers al een werkgroep ruim dertig leden om zich heen verzameld. In juli van dat jaar waren er dat al dik vijftig. Ze trekken op zaterdag in groepen het Pagnevaartbos in, vooral om het op te ruimen. Geen klein klusje want het bosgebied meet zeker 26 hectare, ”Dus is het verstandig om mensen mee te krijgen”, zegt Erik Bakker. “Om de twee weken gaan we in groepen van vijftien tot twintig mensen het bos in.” Ook is het echtpaar bekend van het project 10.000 bomen in Halderberge.

Ook zijn Erik en Anja, namens Halderberge Groen, betrokken bij de aanleg van het voedselbos aan de Langenbergsestraat in Oud Gastel. Begin oktober 2022 werd daar gestart met een boominzameling.

Goed om te horen en te lezen dat men in Halderberge zo begaan is met de natuur en daar begonnen wordt met het aanleggen van een eerste voedselbos. Erik en Anja waren zeer enthousiast over voedselbos ’s Heeren Vruchten. Een prachtig plan in een prachtige omgeving, zo zeiden ze tegen ons.

We krijgen het nog druk in het voorjaar van 2024 om al die ‘nieuwe’ voedselbossen te bezoeken.