Vrijwilligerslunch

‘s Heeren Vruchten, 13 oktober 2023 – Tijdens het werken in het voedselbos op vrijdag 24 augustus werd het idee geopperd om een lunch te organiseren voor de vrijwilligers. Een bijzonder goed idee dat op veel bijval kon rekenen. We hebben ook maar meteen een datum vastgesteld: vrijdag 13 oktober. En afgelopen vrijdag was het zover. De weersomstandigheden zaten ons mee, behalve dan dat bleek dat na het zitten op de eiken banken voor het thuishonk op het voedselbos die toch meer water bevatten, terwijl die banken op het eerste gezicht droog leken. Bijzaak, want de lunch was goed verzorgt, met de belofte dat volgende jaar er veel meer producten uit het voedselbos in verwerkt zullen worden. Alleen de pompoenen en uien, als voornaamste ingrediënten voor de pompoensoep, zijn in onze moestuin opgegroeid en geoogst.

Van het oorspronkelijke idee dat we die ochtend gewoon aan het werk gaan en dan zo rond 11:30 uur aan de lunch konden beginnen was niet veel over. Omdat eerst wel en toen weer niet een zeildoek opgehangen zou worden, wat de stevige wind ons deed besluiten dat toch maar niet te doen. En we moesten onze gasten, behalve de lunch ook laten zien wat met name de moestuin aan oogst opleverde. Dat betekende aardappelen rooien, pastinaken uitgraven, drie soorten kool van overbodige bladerwerk afhelpen, wortelen opdiepen, courgettes, snijbiet en palmkool afsnijden en de laatste opbrengst van de snijbonenstaken afhalen. Wat wel overeind bleef van de eerste idee was de start van de gezamenlijke middagmaal.

En na de lunch waren we blij dat die hele oogsttafel weer leeg was, omdat de meeste bezoekers blij onze producten mee naar huis namen. Leo bedankt voor de voorbereiding en de inkoop en Marijke voor het bereiden van de soep!