September en oktober: oogstmaanden

Appel- en peeroogst
Eierruil

’s Heeren Vruchten, 12 oktober 2023 – Van half september tot half oktober viel er een beetje te oogsten in ons voedselbos. Halverwege deze periode verloren we het enige druiventrosje (Regent) aan de kleindochter van Leo en Wil, zo verdween de enige pruim ook richting die opa’s. Maar op 18 september konden we een twintigtal appels en een peer plukken. Die zijn onder de aanwezige vrijwilligers verdeeld. Soms hebben we overbodige groenten van de moestuin (courgettes, een aangevreten pompoen en uitgegroeide koolrabi) als kippenvoer omgeruild voor eieren. Die moestuin leverde overigens wekelijks zoveel vruchten op dat diverse gezinnen daardoor niet aan groenten kopen toekwamen.

Triplo aardappelen, uien, suikermais, sperziebonen, snijbonen, courgettes, pompoenen, snijbiet, palmkool, rabarber, rode- witte- en spitskool en pastinaken werden in deze maanden volop geoogst en daarna gegeten.

Soms werd er meegegeten van onze moestuingroeisels, zo zie je op de foto hoe de rups van het grote koolwitje ongevraagd aan de palmkool is begonnen.

Inmiddels is het aardappelveld gerooid, van ongewenste groeisels bevrijd en na het zaaiklaar maken hebben we er gerstkorrels een hopelijk groeizame bodem bezorgd.

Bloeiende roos
Hop (Hupulus lupulus 'East Kent Goldings'
Zwavelzwam (Laetiporus sulphureus)
Druif (Vitus vinifera ’Regent’)
Moestuinoogst 9-10-2023
Laatste appeloogst (9 oktober), ras onbekend
De rupsen van het Groot Koolwitje lusten ook palmkool
Met gerst ingezaaid aardappelveld
Nazomerbloei van de Streepjesappel