Padenstructuur aangepast

Malus domestica 'Sans Pareille'
Rode Biet chutney
Malus domestica 'Glorie van Holland'
Wespspin (Argiope bruennichi) met nest
De Triplo aardappel verschijnt in vreemde vormen

’s Heeren Vruchten, 13 september 2023 – De afgelopen week hebben we behalve flink wat groenten uit het moestuingedeelte geoogst (zie Sans Pareille en Rode biet chutney), maar ook de paden in het voedselbos aangepast. De rechthoeksstructuur gaan we omvormen naar meer geleidelijk verlopende paden, zodat je (over een paar jaar) niet tot het einde van het pad kan kijken, maar tijdens het aflopen van het pad voortdurend verrast wordt door wat je achtereenvolgens te zien krijgt; dus een pad met verrassingseffecten.

Late zomerbloei
Niet alleen perenboompjes kennen een tweede bloei, zo zagen we dat de appelsoort Glorie van Holland ook in bloei staat.

Inventarisatie sneuvelaars
Voorts is de vijgenaanplant geïnventariseerd en wat we al wisten werd bevestigd: van de drie rassen die we in november 2022 hebben aangeplant (10 Brown Turkey, 10 Panechee en 10 Bornholm Diamond) zijn alle vijgenboompjes gesneuveld. We hebben de intentie om dit verlies met nieuwe boompjes te compenseren, maar die moeten dan wel op speciale aandacht rekenen!
Zo heeft de struweelhaag eveneens een inspectie ondergaan, van de 1.420 struiken zijn er zo’n 250 gestopt met blad- en vruchtproductie, wat betekent dat bijna 18% de natte en daaropvolgende droge weken van de eerste vijf maanden van dit jaar niet hebben overleefd . Deze sneuvelaars komen in het late najaar van 2023 voor vervanging in aanmerking.

Biodiversiteit
Afgelopen week werden onze waarnemingszintuigen verrast door de aanwezigheid van de Grote Bonte Specht, de Groene Specht en zelfs de Zwarte Specht. De eerste twee konden we zien, de Zwarte liet zich slechts horen. En in het voedselbos werd een Wespspin met nest waargenomen.