Excursie 3 voedselbossen door Puur Permacultuur

20220928Voedselbosexcursie1

’s Heeren Vruchten, 4 oktober 2022 – Op woensdag 28 september 2022 bezochten Leo en Dick een drietal voedselbossen. Hoewel, voedselbossen?

Het eerste bezoek was aan een privé-tuin van 0,5 ha in Heesch. Na ontvangst met koffie (thee) en een lekker stuk appeltaart gemaakt van kastanje meel, leidde eigenaresse Marian ons rond over haar 5.000 m2. Interessant waren haar waarnemingen over, van, voor (nacht-)vorst, het kiezen van het juiste ras m.b.t. kapotvriezen, het kiezen van de juiste plantplek en de insecten die walnoten aantasten. Ook de gegraven vijver (ca 5.00 m diep) waar het ‘voedselbos’ rondom was aangelegd gaf ook aanleiding tot een aantal gerichte vragen.

Na een verplaatsing van een klein half uur kwamen we aan in Zeeland, waar we te gast waren op de Agroforestry kwekerij van Sjef van Dongen. Na een uitgebreide lunch kwam Sjef uitgebreid aan het woord en vertelde over hoe hij na jaren, inclusief depressie, inzag hoe hij verder moest. Hij gaf ons inzicht in de totstandkoming van Puur Permacultuur, ook hier zagen we niet een volwassen voedselbos, maar wel hoe van jaar op jaar kwekelingen opgroeiden. Een mooi inzicht was het zaaien van witte klaver tussen de rijen, zodat én de grond niet kon uitdrogen doordat de klaver snel de gehele bodem bedekte, én deze klaver veel stikstof opneemt, én hoe in het derde jaar de klaver verdween en er andere bodembedekkers voor in de plaats kwamen. Ook interessant was de mix in ons gezelschap, waaronder een Belgische boomverzorger en twee Zuid-Hollandse tuinverzorgers. Onze Belgische deelgenoot wees ons op enkele belangrijke aspecten over, van, voor het (ver-)planten van bomen. Nooit de wortels buigen in het plantgat (dus ruim genoeg maken) en nooit de aarde aanstampen meteen naast de stam, om wortelbeschadiging voorkomen. Daarnaast werden wij erop attent gemaakt om bijvoorbeeld over walnoten Franse rassen te gebruiken, gezien het opschuiven van de klimaatzone onder invloed van global warming. Een goede tip was het rondlopen met een hond in het ‘voedselbos’, om de reeën, hazen en andere knagers te laten bewegen en zo te veel vraat- en veegschade te voorkomen.

Voor het derde en laatste bezoek reden we naar Mariahout, waar John Heesakkers ons rondleidde op zijn boerenbedrijf van zo’n 17 ha. Ook hier geen echt voedselbos, maar wel mooie geleidelijk buigende plantlijnen. Ook John vertelde ons hoe zijn familiebedrijf, dat teruggaat tot de achttiende eeuw, successievelijk is omgezet naar een biologisch bedrijf.

Kortom (..) een inspirerende en leerzame dag, met een enthousiaste groep deelnemers. Onder begeleiding van een tweetal deskundigen: John Vermeer en Martijn Ballemans.

NB: probeer ook een rondleiding in een gerealiseerd, of ver op streek zijnd voedselbos te organiseren.

Ook mede-cursist Olav de Geus maakte een verslag van deze cursusdag (ergens in zijn verhaal staat 28 oktober, dan moet 28 september zijn.)