De eerste vruchten geplukt!

Rijpende Honingbessen (19-5-2023)
De olifantsgrasloze strook (19-5-2023)

’s Heeren Vruchten, 20 mei 2023 – De blauwe watertonnen zijn door Leo ‘schoon’ gebrand, daarna nog een keer goed uitgespoeld, want de inkt wilde de tonnen maar niet verlaten. In de moestuin hebben witte kool, rode kool, palmkool en pompoenen hun groeiplek gekregen. Ondertussen zijn we druk bezig geweest met het vrijzetten van de kleine struikjes en boompjes, die anders helemaal ingesloten worden door het hoog groeiende gras, maar in een aantal gevallen ook door de margrieten. Met de handzeis kan je ongeveer 35 planten in een uur van een grasvrije omgeving voorzien.

Wat we tijdens de schouw van 8 mei niet hebben gezien, is dat van de 30 vijgenbomen er maar een paar het natte voorjaar hebben doorstaan. Hetzelfde is het geval met het olifantsgras. Daar hebben we begin november 2022 twintig plantjes op een rij neergezet, de hoop dat er minimaal één olifantsgraspol gaat uitgroeien tot een plant van 3,5 meter is maar enkele centimeters groot/hoog. Dat constateerden nadat we alle 20 plantjes, tenminste de restanten ervan, met veel moeite tussen het hoog opgeschoten gras teruggevonden hadden. Ook hier was waarschijnlijk het natte voorjaar debet aan dit magere resultaat.

Maar ondertussen wel de eerste vruchten van het voedselbos geplukt! We hebben enkele bessen van de Honingbes geproefd, die moeten nog wel even rijpen, voordat ze minder zuur smaken.