Update voedselbos

naamplaatjes voor de moestuin
Werkbank en houtopslag opgeleverd (8-5-2023)
compost voor de druivelaars
de (nacht)insectenval

’s Heeren Vruchten, 10 mei 2023 – Geen nieuwsbericht(en) op de website betekent niet dat er de afgelopen maan- en vrijdagochtenden niet door een groepje vrijwilligers in het voedselbos gewerkt is. Integendeel: er zijn zoveel klussen geklaard dat er geen gelegenheid en/of energie was om daarover een verslagje te maken. Maar ook doordat de in november 2022 aangeplante bomen en struiken nu echt aan het groeien zijn, kan je niet altijd zien wat er door de vrijwilligers is aangepakt.

Druivenheuvel
De 53 druiven op de druivenheuvel zijn van verse compost voorzien.

Moestuin
Ook de moestuin is bijgewerkt, in de zin dat nu de meeste rossen zijn verwijderd, de grond is bemest met onder meer Ruuds paardenpoep en Etten-Leurse compost is aangebracht. En er is al weer het nodige gezaaid zoals sperziebonen, snijbonen, snijbiet en rode bieten.  En Ruud heeft zijn graveermachine hard laten werken, getuige de fraaie naambordjes die bij de aangeplante of gezaaide groenten staan.

Werkbank
Duidelijk zichtbaar is natuurlijk de werktafel aan de rechterkant van de container, met daarnaast (want we laten geen stukje hout ongebruikt) een opslagrek voor palen en stammen.

Biodiversiteit
Ondertussen heeft Peter van het IVN zijn insectenval een nachtje in het voedselbos achtergelaten. Maar helaas leverde deze nulmeting de volgende ochtend nul resultaat op. Op naar de volgende meting. Om de biodiversiteit qua insecten te monitoren, is Richard Vermeulen uitgenodigd om zijn specialiteit microfotografie bij ons voedselbos in de praktijk te brengen.

Waterhuishouding
Onlangs zijn er diverse blauwe tonnen geplaatst, bedoeld om de waterverspreiding te vergemakkelijken.  Over de kleurstelling zijn we nog niet tevreden, daar gaan we binnenkort mee aan de slag.

Schouw
Op het einde van de ochtend op 8 mei hebben Leo, Henk en Dick een schouw gehouden, zijnde een periodieke (fysieke) inspectie van het voedselbos. Zo zagen we dat nagenoeg al het plantgoed aan het groeien, en soms al bloeien was geslagen. We constateerden dat sommige klein aangekochte boompjes en struiken hulp nodig hebben om tussen het hoge gras (omhoog) te groeien. Daar zijn we gestart met de kleine en grote zeis om assistentie verlenen. Aan de zuidzijde liepen we tegen een hele rij dode, dus niet aangeslagen frambozenstruiken aan. Frambozen houden niet van ‘natte voeten’, dus dat zal de reden wel zijn. En sommige populieren beginnen ‘van onderop’ groei te vertonen, in plaats van dat deze peppels over de gehele lengte van de stam uitlopen. In de struweelhaag staan hier en daar wat struiken scheef te groeien, die gaan we z.s.m. spalken aanbieden.