Druif - Vitis vinifera 'Muscat Bleu'

foto Eetbaargoed

Druif – Vitis vinifera ‘Muscat Bleu’

Deze druif wordt ook wel Muskaat Blauw genoemd of Muscat Blue en is een kruising tussen Amerikaanse en Europese rassen. Na de onopvallende bloei in de lentemaanden april en mei verschijnen de grote trossen gedurende de zomer. De rijptijd is vroeg, dus met afrijpen komt het meestal helemaal goed. Kenmerkend voor deze druif is de losse trossen, er zit veel ruimte tussen de bessen, hierdoor is er weinig kans op aantasting van rot met natte weersomstandigheden. In augustus kan er al met het oogsten van de sappige blauwe Muskaatdruiven met hun zoete muskaatsmaak begonnen worden. Het verschil van de ‘Muscat bleu’ met de ‘Boskoops Glory’ is dat de ‘Muscat Bleu’ wat dikkere pitten en schillen heeft. En ook de smaak van de ‘Muscat Bleu’ is zoeter. Daarnaast zijn de druiven een kleine maand eerder rijp dan de ‘Boskoop Glory’. Zoals alle druivenrassen is de Muskaatdruif een kalk minnende plant. De voorkeur gaat uit naar leemachtige vochthoudende kalkrijke grond.

Belangrijk voor een goede druivenoogst is het snoeien. In de zomer moeten de jonge scheuten worden afgeknipt en in de winter worden de houtachtige takken ingekort. Qua bemesting geldt: in de winter, hoe groter de plant, des te meer kalk de plant nodig heeft. Bij zure vruchten de winter erop meer kalk gebruiken voor zoetere vruchten. Weinig gevoelig voor meeldauw en botrytis. Op de druivenheuvel van ons voedselbos hebben wij er een zestal neergezet.