Druif – Vitus vinifera ’Himrod’

foto Eetbaargoed
foto De Tuinen van Appeltern
foto De Tuinen van Appeltern

Druif – Vitus vinifera ’Himrod’

De Vitis vinifera ‘Himrod’ is een smakelijke pitloze witte druif, die geschikt is voor het Nederlandse klimaat. De smaak van deze druif is zeer zoet en sappig. Deze druivenstruik is erg geschikt voor het maken van wijnen en sappen. Doordat het een pitloos soort is kan je de druiven ook laten drogen tot rozijnen. Deze druif bloeit in juni-juli met onopvallende, groene, geurende bloemetjes. De Vitis Himrod is zelfbestuivend en heeft dus geen andere planten nodig om vruchten te krijgen. De ‘Himrod’ is goed winterhard. De druiven rijpen in augustus met mooie compacte trossen zoete druiven.

Tijdstip van snoeien: de beste tijd om te snoeien is eind januari, begin februari. Als het op dat moment te hard vriest (meer van 5 graden Celsius) even wachten met snoeien tot de vorst weer voorbij is. Niet te laat in het voorjaar snoeien, de druif gaat dan ‘bloeden’.
Het eerste jaar: bij aankoop bestaat een druif vaak uit een lange rank van ongeveer één meter lang. Snoei deze rank terug op drie ogen (dit zijn knoppen).
In het tweede jaar wordt geadviseerd de gegroeide ranken voor 1/3 terug te snoeien. Bijvoorbeeld 150 cm gegroeid, dan 50 cm afsnoeien op een oog. Daarna zal de ingesnoeide rank weer uit gaan lopen, het uiteinde laat je weer groeien. Op de bestaande rank zullen de ogen ook uit gaan lopen. Deze uitlopers vormen eerst een aantal bladeren en dan komt het trosje druiven met daarna weer bladeren. Nu dien je twee bladeren na het trosje de jonge scheut te toppen (= afknippen). Op deze plaats komt na een aantal weken weer een nieuwe scheut, deze moet je steeds verwijderen. Dit doe je tot het einde van het groeiseizoen. Op deze manier kan al het voedsel naar het druiventrosje. Na de oogst verliest de druif zijn bladeren en gaat in winterrust.
Het derde jaar: op het juiste tijdstip ga je weer snoeien. De ranken waar de trossen aangezeten hebben ga je terugsnoeien op één oog. Dit oog loopt in het voorjaar weer uit en je herhaalt gedurende het groeiseizoen het vorige punt. Het uiteinde van de rank weer voor 1/3 insnoeien, dit blijft je jaarlijks doen tot de totale lengte van de druif bereikt wordt. De maximale lengte is ongeveer vijf meter.
De jaren hierop volgend kan je op deze wijze blijven snoeien.

Hoe meer zon de druiven krijgen, des te groter is de oogst in september. Ook in het Nederlandse klimaat worden de trossen goed rijp en zoet van smaak. In de winter, wanneer de Vitis geen blad draagt heeft hij een hoogte van 60-70 cm maar in het voorjaar als de plant vol in het blad zit bereikt hij een hoogte van ca. 80 cm. Op onze druivenheuvel hebben we vier van deze druivelaars staan.