Kruisbes - Ribes uva-crispa 'Invicta'

(15-3-2023)

Kruisbes – Ribes uva-crispa ‘Invicta’

De ‘Invicta’ kruisbes of Ribes uva-crispa ‘Invicta’ is een zelf bevruchtend ras en onderscheidt zich door zijn uitstekende productiviteit. Op volwassen leeftijd is deze bossige fruitboom 1,50 meter hoog en 1,50 meter breed. In mei en juni bloeit de zelfbestuivende ‘Invicta’ met onopvallende wit-groene bloempjes in hangende trossen waar met name bijen en vlinders op af komen. De grote groene kruisbessen van de ‘Invicta’ die in juli en augustus rijp zijn om geplukt te worden, zijn sappig, zoet en aromatisch van smaak. Van de bessen kan je heerlijk jam, gelei en confituur maken, maar ook vers van de struik en in desserts of gebak zijn de bessen lekker om op te eten.

Deze heester is zeer goed bestand tegen ziekten, wordt niet aangetast door echte meeldauw of bladvlekken en is bestand tegen koude temperaturen tot -20°C. De ‘Invicta’ kruisbes gedijt het best op een zonniger standplaats in gewone grond met een neutrale pH-waarde, niet te droog en zelfs niet te koel.
Om het volgende vruchtseizoen te bevorderen is het belangrijk om in het voorjaar de oude takken weg te snoeien tot 10 centimeter boven de grond. De jonge scheuten die zich dan ontwikkelen zullen het jaar daarop de vruchten dragen. De Ribes uva-crispa ‘Invicta’ draagt zijn vruchten op 1-jarig hout. Van de variant ‘Invicta’ staan er 42 in ons voedselbos.