Steenuilennestkast

’s Heeren Vruchten, 3 april 2023 – Het was weer een hele productieve ochtend, Henk, Joseph en Leo hebben weer de nodige klussen afgerond. Uit eigen kweek zijn twee bomen aangeplant in het voedselbos, o.a. een Pindakaasboom (Clerodendrum trichotomum). Voor de mens zit er niets eetbaars aan (de bessen zijn zelfs giftig), maar voor insecten is het een nuttige boom. En hij bloeit bijzonder mooi en uitbundig. Als je de bladeren tussen je vingers wrijft komt er een sterke pindakaasgeur vrij, vandaar de naam.

Op de cursus zaterdag werd nog eens benadrukt dat luwte erg belangrijk is. Daarom hebben we vanmorgen 12 wilgenstekken uit het bos gehaald en geplant aan de zuid-westkant. We hebben ze nu niet als ‘kale’ tak in de grond gezet, maar we hebben er zijtakken aan laten zitten. Kijken of dat werkt.

En de mooiste klus was het plaatsen van de nestkast voor de steenuilen. Die heeft een mooie plek gekregen aan een elzenstam die uit het bos gehaald is. De kast is geschonken door het Brabants Landschap (dus als je nog geen lid bent van die club, gauw doen dan!). Op de foto zie je een stukje van de binnenkant van de kast. Dat is een sluisje waar de steenuil doorheen moet om in de nestkast te komen. Dat sluisje is bedoeld om kauwtjes en marters tegen te houden.