Kaki - Diospyros kaki 'Fuyu'

(13-7-2023)
(13-7-2023)

Kaki – Diospyros kaki ‘Fuyu’

De Kaki is een bladverliezende loofboom die een hoogte van ca. 5 meter bereikt. De bladeren zijn groen en leerachtige die zilver behaard zijn aan de onderkant. In de herfst krijgen de bladeren mooie oranjerode herfstkleuren.

In april/mei gaat de Kaki bloeien met onopvallende gele bloemen. De boom is zelfbestuivend, maar met andere Kaki’s in de buurt is er wel een betere opbrengst. Fuyu is een zeer sterk productieras met goede kwaliteit vruchten. De vruchten zijn diep oranje van kleur en hebben een lekker aroma en smaak. De vruchten zijn iets groter dan een tennisbal en erg plat van vorm. De vruchten blijven nog lang aan de boom zitten nadat het blad al gevallen is. Dit geeft een fraaie uitstraling.

De Kaki is niet geheel winterhard. Als de plant niet goed beschut staat moet hij bij zware vorst (-10 of erger) enigszins beschermd worden door bijv. wat bladeren of stro rond de wortels en onderkant stam. De eerste jaren moet de kakiplant goed beschermd worden tegen strenge wintervorst bijvoorbeeld door vliesdoek. Vanaf het tiende jaar zou de kaki de meeste winters hier goed doorstaan. In volledige winterrust verdragen de planten temperaturen tot -18°C. Einde maart, begin april lopen ze soms al uit en dan zijn de jonge scheuten erg kwetsbaar voor lentevorst.

In ons voedselbos hebben we 1 Fuyu staan.

foto als voorbeeld