Japanse notenboom - Ginkgo biloba

(23-8-2023)
(23-8-2023)

Japanse notenboom – Ginkgo biloba

De naam “Japanse notenboom” is om twee redenen slecht gekozen want misleidend: de soort is oorspronkelijk afkomstig uit China; en de boom plant zich voort met zaden en vormt geen noten als vrucht.

De Ginkgo biloba is een bladverliezende boom die eerst smal piramidaal is maar later breed spreidend uitgroeit. De boom kan 20 meter hoog worden. De stam is grijsbruin en later diep gegroefd. Op zeer oude stammen verschijnen karakteristieke knobbels. Het blad en de bloemwijzen staan op kortloten. De waaiervormige bladeren staan in bundels van 3 – 5 bijeen en hebben een ingesneden top. In de herfst verkleurt het opvallend goudgeel wat een prachtig plaatje oplevert. Gelijktijdig verschijnen de vruchten die, eenmaal rijp, onaangenaam ruiken. Draagt pas na 20 – 50 jaar vruchten. De boom is van nature tweehuizig maar op oude bomen kunnen zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen verschijnen. Ginkgo biloba is zeer resistent tegen luchtvervuiling en verlangt een lichte standplaats. De boom kwam 250 miljoen jaar geleden al voor en overleefde vele tijdperken waaronder die van de dinosauriërs. De oudste nog levende exemplaren zijn circa 1.000 jaar oud.

De geneeskrachtige werking van de Ginkgo wordt vaak geroemd. Zo zou thee gemaakt van Ginkgobladeren dementie tegen gaan. Ginkgo biloba thee maken is niet moeilijk. Het enige wat je ervoor nodig hebt is ongeveer 1 eetlepel gedroogde bladeren van de Japanse notenboom. Ze nadien 10 minuten laten trekken en het mengsel door een zeef gieten: klaar is Kees! Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die Ginkgo biloba gebruiken een veel betere bloeddoorstroming hebben. Niet alleen wordt aderverkalking voorkomen maar bovendien voorkomt het ook bloedklonters in de kleinste bloedvaten, zelfs in de bloedvaten in de hersenen.

De noten versterken het hart en de longen. Maar op de noten moeten we nog een jaar of 20 wachten! We hebben 2 Ginkgo’s staan in ons voedselbos.

ginkgo_biloba_japanse_notenboom
foto De Tuinen van Appeltern
foto De Tuinen van Appeltern