Krentenboom – Amelanchier alnifolia ‘Smoky’

foto De Tuinen van Appeltern
foto Eetbaargoed
foto De Tuinen van Appeltern

Krentenboom – Amelanchier alnifolia ‘Smoky’

De Krentenboom variant Amelanchier alnifolia Smoky is een selectie uit 1928 uit Beaverlodge, Alberta, Canada en is één van de meest populaire variëteiten met eetbare vruchten. De ‘Smoky’ werd in 1952 in de teelt geïntroduceerd. De soort heeft van alle krentenboompjes de rijkste vruchtdracht. Het is een robuuste heester die 4,5 tot 6 meter hoog kan worden met een fijn vertakte, breed eironde habitus. Het elsbladig krentenboompje bloeit rijk in de maanden april en mei met trossen witte bloemen.

Eind juni draagt de heester heerlijk zoete, blauw violette vruchten met een lange oogsttijd. De Smokey is één van de zoetste rassen met een milde smaak, is ook heerlijk sappig.  Het bolvormig fruit met een groot aantal zaden en een diameter van ongeveer 13 mm, is paarszwart en bedekt met een wasachtige coating. Zij smaken naar een mix van bosbessen, amandel en kers. Verzameld in een cluster van 7-11 bessen is dit fruit is zeer geschikt voor jam, gelei en voor de verse consumptie. De vrucht rijpt ongelijk, maar je kunt tot 7,5 kg fruit halen uit één volwassen struik. In de krent zitten zeer veel gezondheid bevorderende stoffen die vergelijkbaar zijn met de bosbes.

Deze krentenvariant draagt in de herfst een geel-oranje-rood Indiaas zomerkleed. Door het boompje te snoeien kan deze ook kleiner worden gehouden. Het is een zelfvruchtbare fruitstruik, men krijgt een meer overvloedige oogst door kruisbestuiving door ten minste twee planten te planten.  De ‘Smoky’ is extreem winterhard (bestand tegen negatieve temperaturen tot -30°C), robuust en is resistent tegen meeldauw. Het boompje geeft de voorkeur aan een standplaats in de zon of halfschaduw. Van deze variant hebben we er 3 staan in ons voedselbos.