Kiwi – Actinidia deliciosa ‘Jenny’

foto De Tuinen van Appeltern
foto De Tuinen van Appeltern
foto De Tuinen van Appeltern

Kiwi – Actinidia deliciosa ‘Jenny’

De Kiwi-variant ‘Jenny’ is een slingerende klimplant die sterk groeit. Jaarlijks snoeien is noodzakelijk omdat de plant anders weinig vruchten vormt. In de maanden mei en juni komen er kleine enkelvoudige witte bloempjes aan de plant. De aangename zoete geur lokt vlinders, bijen en insecten.

In de maanden september en oktober draagt de plant zijn vruchten, die een zoete smaak hebben met zacht smakelijk vruchtvlees. De Kiwi is een zelf bestuivende plant, wat betekend dat deze zowel mannelijk als vrouwelijk is. Het is aan te raden om er een mannelijke bestuiver bij te plaatsen. Met een bestuiver in de buurt zorg je voor meer oogstzekerheid en ook mag je rekenen op grotere en dikkere vruchten.

Deze kiwi heeft hartvormige middengroen roodbehaarde bladeren, die in de herfst de grond onder de plant opzoeken. Deze plant wordt drie tot vijf meter hoog en is winterhard en kan tegen temperaturen tot -18°C. Geef de plant een warme zonnige plaats in het voedselbos. Hij houdt van een humusrijke tot normale grond. Deze plant is zeer goed ziekteresistent.

Belangrijk bij het snoeien van de Actinidia deliciosa ‘Jenny’: in februari als het niet (te hard) vriest. Later in het jaar snoeien is niet verstandig, omdat de wonden dan erg gaan bloeden. Zomer snoei: de zijtakken worden in augustus gesnoeid op 6 à 7 bladeren na de vrucht. Dat gebeurt om niet al te veel energie te verliezen aan groei van de scheuten. Scheuten die geen vruchten dragen kunnen al eerder in de zomer geheel worden weggebroken. In de winter worden de zijtakken teruggesnoeid op de onderste twee ogen. De kiwi plant is een echte klimmer die de ruimte nodig heeft, de lengte van de groei is minimaal 5 meter. Kiwi planten dragen pas vanaf het derde jaar.

In ons voedselbos staan twee Kiwiplanten, meteen als je het terrein betreedt staan ze aan weerskanten van de hekingang.