Kiwibes – Actinidia arguta “Weiki man’

foto Eetbaargoed
foto Eetbaargoed

Kiwibes – Actinidia arguta “Weiki man’

De Kiwibes Weiki is een speciale goede mannelijke bestuiver voor vrouwelijke Weiki -plant, maar ook voor andere soorten Kiwibessen. Deze Actinidia arguta heeft een mooi sierlijk blad en kan tot 6 meter hoog klimmen. De bloei begint rond half mei met aangenaam zoet geurende roomwitte bloempjes, en is een zeer goede bestuiver voor vele variëteiten. Door te vroeg uitlopen is de Kiwibes in het klimaat in Nederland soms heel kwetsbaar, dus is het belang om deze plant de eerste jaren daar tegen in bescherming te nemen.

Deze Kiwibes draagt zelf geen vruchten, maar is noodzakelijk voor de bestuiving van de vrouwelijke soorten van de Kiwibes. Daar komen de vruchten aan. Vandaar dat we in ons voedselbos drie variëteiten hebben neergezet: naast twee ‘Weiki’s’ ook een drietal ‘Issai’s’ en drie ‘Kens Red’.

De Actinidia arguta ‘Weiki’, is een mannelijke, bladverliezende compact opgaande klimplant met ovale donkergroene bladeren aan rode bladsteeltjes. Actinidia arguta ‘Weiki’ houdt van een standplaats in volle zon en een vruchtbare, goed doorlaatbare grond. De mannelijke Weiki Kiwibes kan behoorlijk streng gesnoeid worden. Hij is gevoelig voor late voorjaarsvorst, is zeer winterhard, redelijk droogtetolerant, verdraagt goed luchtvervuiling en is ook goed ziekteresistent.