Duindoorn - Hippophae rhamnoides 'Hergo'

foto Eetbaargoed

Duindoorn – Hippophae rhamnoides ‘Hergo’

‘Hergo’ groeit uit tot een forse struik of kleine boom met een breed ovale kroon en enigszins overhangende twijgen. Hij kan 4 meter hoog worden. Het is een vrij sterk groeiende cultivar met een wat regelmatiger vertakking. De twijgen zijn relatief dun en niet erg dicht met doorns bezet. ‘Hergo’ is een vrouwelijke cultivar en om vruchten te kunnen produceren moet bestuiving door een mannelijke cultivar (‘Pollmix’) plaatsvinden. Die hebben we in ons voedselbos (nog) niet staan. Deze Duindoorn is een mooie wintergroene plant met zilvergrijs blad.

De helderoranje vruchten rijpen omstreeks begin september af. De vruchten zijn eivormig tot kort cilindrisch. De vruchten zijn het lekkerste als ze verwerkt worden, bijvoorbeeld tot jam of een sapje.

De vruchtsteeltjes zijn niet erg sterk en de vruchten zitten relatief los aan de takken. Volgens Duits onderzoek is ‘Hergo’ hierdoor de beste cultivar om vruchten machinaal te oogsten. Hierdoor is deze cultivar ook geschikt voor grootschalige vruchtteelt van duindoorn.

De Duindoorn staat het liefst in de volle zon op een goed doorlatende grond.