Mispel – Mespilus germanica ’Westerveld’

(13-7-2023)
(13-7-2023)

Mispel – Mespilus germanica ’Westerveld’

De mispel is een van de oudste gekweekte vruchtsoorten. De mispel is van nature een heestergewas en blijft daarom een kleine 2 tot 3 meter hoge struik. Als boom wordt de mispel tussen de 4 à 5 meter hoog en groeit nogal explosief. Deze boom vormt een brede kroon met veel blad. Zijn langgerekte, viltige bladeren zijn aan de bovenzijde donkergroen en aan de onderkant wat lichter. De mispel is licht kalk minnend maar stelt verder geen bijzondere eisen aan de grond. De mispel gedijt op alle standplaatsen als zij maar niet door bomen en struiken gehinderd wordt. Half schaduw wordt redelijk verdragen, volle schaduw is fataal voor de boom. Beschutting tegen de volle wind is gewenst. De bomen zien er op het eerste gezicht nogal weelderig uit en speciaal in de winter nogal rommelig en overladen. Men moet niet proberen deze volkomen karakteristieke groeivorm door een sterke terug snoei aan banden te leggen; slechts enkele zijtakken, die de boom te vol maken, dient men van tijd tot tijd weg te halen. Het regelmatig weghalen van uitgeputte takken en oude vruchtstelen is echter belangrijk.

De mooie witte bloemen gaan in mei tot begin juni bloeien op het 2-jarig hout. Het is een goede drachtplant voor insecten en de mispel kan zichzelf bestuiven. De oogsttijd is na de eerste flinke nachtvorst, de vruchten van de Mespilus germanica ‘Westerveld’ zijn vrij groot, zacht van smaak. De mispels zijn pas eetbaar als het vlees enigszins rot geworden is. Men plukt ze in oktober/november, het liefst na de eerder gemelde nachtvorst, en dan bewaart men ze naast elkaar gelegd met de ‘ogen’ naar beneden. Zo opgeslagen rijpen ze in twee tot drie weken. Mispel gelei heeft een prachtige kleur en smaakt uitmuntend. In enkele recepten raadt men verse vruchten aan, zo van de boom, die nog stevig zijn. In oudere recepten worden overrijpe vruchten aanbevolen, die met name in een combinatie met appels een kostelijke gelei opleveren.

De Mispel heeft een mooi decoratief blad en is slechts weinig ziekte gevoelig. Wij hebben er in november 2022 tien stuks in ons voedselbos geplant.

foto De Tuinen van Appeltern
foto De Tuinen van Appeltern