Nashipeer - Pyrus pyrifolia ‘Shinseiki’

(21-7-2023)
(21-7-2023)

Nashipeer – Pyrus pyrifolia ‘Shinseiki’

Deze Nashipeer is een populaire variëteit (een kruising tussen de Nijisseiki en de Chojuro) uit Japan met sappige peren die eind augustus rijpen. Hoge vruchtdracht zodat vruchtdunning soms nodig is. Het worden kleine boompjes die grote oogsten kunnen geven met heerlijke, zoete en aromatische vruchten die naar peer, appel en meloen smaken! De witbloeidende boom begint in april en is erg uitbundig. Begin augustus beginnen de vruchten te rijpen, ze kunnen vers gegeten worden Inmaken is ook heerlijk. Bij veel bak- en kookgerechten kan deze nashipeer verwerkt worden. Ook in salades doet de zandpeer het erg goed. In Japan staan deze perenerg hoog aangeschreven als heerlijk en gezond voedsel. De nashipeer kan in een koud voorjaar last hebben van nachtvorst, maar ondanks dit zetten de bomen vaak wel vrucht.

 Dit ras is niet zelfbestuivend en kan door een andere (nashi)peer bestoven worden. In ’s Heeren Vruchten hebben we een twintigtal Nashiperen staan, zodat het bestuiven geen probleem moet zijn. Het is bij een goede vruchtzetting aan te raden om de peren begin juni te dunnen omdat de plant anders te veel draagt, en dit gaat ten koste van de grootte en smaak.     

foto Eetbaargoed