Nashipeer - Pyrus pyrifolia ‘Hosui’

(3-7-2023)

Nashipeer – Pyrus pyrifolia ‘Hosui’

Lokale naam van deze vruchtboom is zandpeer. De Hosui bloeit uitbundig in april en mei met prachtige witte bloemen Deze Japanse selectie geeft al op jonge leeftijd vruchten. Deze rijpen af in de maanden september en oktober en wees er op tijd bij: insecten weten ze ook te vinden. De Hosui geeft ongeveer de grootste vruchten met een zoete smaak en iets minder aroma, in de vorm van een appel, maar dan met erg complexe smaken. die naar peer, appel en meloen smaken.

Diverse bronnen op internet spreken elkaar tegen als het gaat over of deze variant nu zelfbestuivend is of niet zelfbestuivend. Ondanks dat een zelfbestuivende boom niet persé een bestuiver nodig heeft om vruchten te krijgen, geldt het wel dat ze het vaak beter doen en meer vruchten geven wanneer er naast de zelfbestuiving ook kruisbestuiving plaatsvindt met een ander ras. In ons voedselbos zal dat geen probleem opleveren, want we hebben vier soorten Nashiperen staan, in totaal 22 exemplaren.

Het is bij een goede vruchtzetting aan te raden om de peren begin juni te dunnen omdat anders de plant te veel vruchten draagt, wat gaat ten koste van de grootte en smaak.

(13-6-2024)
(13-6-2024)