Olijfwilg – Elaeagnus multiflora

foto De Tuinen van Appeltern
foto De Tuinen van Appeltern
foto Eetbaargoed

Olijfwilg – Elaeagnus multiflora

Elaeagnus multiflora, lokaal genaamd Goumi is een olijfwilg, afkomstig uit het oosten van Azië en kan twee tot drie meter hoog worden. Het is dan een dichtbegroeide struik, die ook goed bruikbaar is als windkering.  De bladeren zijn aan de bovenkant groen, de onderkant is zilverkleurig. In de loop van het voorjaar verschijnen de zoet intens geurende witgele bloemklokjes die bijna onzichtbaar zijn.  In de zomer hangen de takken vol dikke rode bessen, die wel een centimeter groot kunnen worden. De bessen hebben een lichte rabarberachtige smaak. Deze plant houdt van een doorlatende bodem en een zonnige tot licht beschaduwde plek. Deze stikstofbindende plant heeft kruisbestuiving met een ander type Elaeagnus multiflora nodig voor een goede vruchtzetting. Maar in ons voedselbos is dat geen probleem met vier verschillende soorten Olijfwilgen.

De Elaeagnus multiflora is bladverliezend en leeft in symbiose met een bacterie van het geslacht Franka die in wortelknolletjes stikstof bindt. Dit proces vindt vooral plaats in jonge wortels. Door de stikstoffixatie is er lokaal meer stikstof in de grond. De bloemen zijn hermafrodiet, ze bevatten zowel de mannelijke als de vrouwelijke delen en worden bevrucht door insecten zoals hommels en bijen. De vitaminerijke vruchten zijn aantrekkelijk rood, met zilveren glans en ongeveer 2 cm lang en 1 cm breed. De zuurzoete, wrange vruchten zijn geschikt voor jam, confituur en voor vers gebruik. De bessen moeten heel rijp zijn voordat ze vers lekker zijn. De eiwit- en vetrijke zaden kunnen na het pellen rauw of gekookt opgegeten worden en hebben een fijne smaak.