(13-7-2023)
(13-7-2023)

Olijfwilg – Elaeagnus ebbingei

Olijfwilg – Elaeagnus ebbingei

Elaeagnus ebbingei oftewel de zilverbes is een struik die meestal uitgroeit tot een hoogte van zo’n twee meter. De zilverbes is wintergroen en bloeit met onopvallende, maar heerlijk geurende witte bloemetjes in de maanden september en oktober. De onderzijde van het laurierachtige blad is zilvergrijs en de bovenzijde grijsgroen. De onderzijde van het blad kan voorzien zijn van kleine bruine puntjes. Deze struik is een sterke plant die, behalve tegen luchtverontreiniging, ook goed tegen wind en zout kan.

De zilverbes heeft groene bladeren en witte bloemen. Olijfwilgen van deze soort zijn zeer sterke bomen die ook in de winter groen blijven. Wanneer ze op de juiste plaats en op de juiste manier worden geplant, Hun aantrekkelijke zilverachtige blad maakt ze ook nuttig als grote solitaire struik.

De zilverbes is snelgroeiend en langlevend en gemakkelijk te kweken in een breed scala aan bodemsoorten. Ze groeien het best in een goed gedraineerde, maar vochtige grond, maar verdragen droogte als ze eenmaal gevestigd zijn. Net als bij veel andere heesters kan een constant drassige of natte grond problemen met de wortels veroorzaken. In ons voedselbos hebben we vier exemplaren geplant.

foto de Tuinen van Appeltern
foto de Tuinen van Appeltern
foto De Tuinen van Appeltern