Peer - Pyrus communis ‘Super Trevoux’

(13-7-2023)
(13-7-2023)

Peer – Pyrus communis ‘Super Trevoux’

In ‘s Heeren Vruchten hebben we plaats gemaakt voor zo’n 28 oude perenrassen. Niet alleen voor de perendiversiteit, maar vooral voor de fruitboomhistorie. Kweker Jos, van wie de bomen afkomstig zijn, zocht nog een plek waar hij deze oude rassen ‘kwijt’ kon en waarbij hij de zekerheid had om bij deze bomen te zijner tijd entmateriaal af te nemen voor het behoud van deze oude perenrassen. Uiteraard werkt ons voedselbos daaraan mee.

De Précose de Trévoux werd gekweekt door de teler M. Treyve te Trévoux (Frankrijk) en beschreven in 1862. De Super Trévoux is een mutant van de Précose de Trévoux. Halverwege de twintigste eeuw werd dit oude perenras in Ovezande (Zeeland) door de gebroeders Vermeu is gekweekt.Deze perenboom bloeit vroeg en de productie is goed. Deze frisse peer is groot met een bruinrode blos en gele ondergrond. De vruchten zijn plukrijp in augustus. Dit ras is niet zelfbestuivend. Goede bestuivers zijn o.a. de Beurre Hardy, Bonne Louise d’Avranches, Charneux, Clapp’s Favourite, Conference en de Doyenne du Comic, kortom: geen bestuivingsprobleem in ons voedselbos. De Pyrus com. Supertrevoux is een handpeer die middelsterk groeit en later wat zwakker.

De opbrengst is vroeg tot middelvroeg, is op jeugdige leeftijd al vruchtbaar. Vroeg vanaf het 5e jaar, toenemend hoog en regelmatig. Deze perenboom Is weinig gevoelig voor nachtvorst. Wegens sterke vruchtbaarheid is in de regel vruchtdunning noodzakelijk. Daarentegen is deze peer zeer vatbaar voor schurft, soms ook voor kanker. Kan bij goede ziektebestrijding evenwel goed gezond worden gehouden.

(24-2-2023)