Peer - Pyrus Communis ‘Herfstpeer van Geulle’

(24-2-2023)
(24-4-2023)
(24-4-2023)

Peer – Pyrus Communis ‘Herfstpeer van Geulle’

In ‘s Heeren Vruchten hebben we plaats gemaakt voor zo’n 28 oude perenrassen. Niet alleen voor de perendiversiteit, maar vooral voor de fruitboomhistorie. Kweker Jos, van wie de bomen afkomstig zijn, zocht nog een plek waar hij deze oude rassen ‘kwijt’ kon en waarbij hij de zekerheid had om bij deze bomen te zijner tijd entmateriaal af te nemen voor het behoud van deze oude perenrassen. Uiteraard werkt ons voedselbos daaraan mee.

Van de Herfstpeer van Geulle is de exacte kweekdatum onbekend. Maar afgaande op de, rond 1950 in onze streken bekende oude boomgaarden en de daarin toen groeiende bomen, moet de Herfstpeer zo ongeveer omstreeks 1870 voor het eerst als kweekexemplaar zijn geteeld.

De Herfstpeer en enkele van zijn kwaliteiten zijn beschreven in ‘het boek van Wageningen’. Dit oude perenras is vanwege zijn kwaliteit alleen geschikt als fabriekspeer en niet geschikt als handpeer. De perenboom staat bekend als een grote kilo-opbrengst. De peer is snel overrijp en als handpeer slecht. Deze peer geeft wel een mooi product in glas en heeft in de jaren na de tweede wereldoorlog een mooie prijs opgebracht. De bewaarbaarheid is (behalve op glas) slecht. Na een aantal jaren met slechte prijzen op de veiling zijn de bomen vanaf de jaren zestig massaal gerooid. De perenbomen kregen hun definitieve nek(stam)slag in de jaren tachtig toen de met perenvuur besmette bomen allemaal gerooid en vernietigd moesten worden. Gelukkig heeft kweker Jos ons een exemplaar kunnen bezorgen.